Zastava Srbije

ODLUKA O IZMJENAMA I DOPUNI ODLUKE O SPROVOĐENjU ZAKONA O CARINSKOJ POLITICI U BIH: Odluka na snazi od 4. februara 2023. godine

07.02.2023.


Od početka februara na bosanskohercegovačkim carinskim terminalima stvorile su se gužve zbog kamiona koji čekaju po nekoliko dana na carinjenje robe. Zakašnjele izmjene i nepotpune odluke domaćih institucija prouzrokovale su problem koji prijeti bh. privredi.

Prvog augusta 2022. godine počela je primjena novog Zakona o carinskoj politici BiH i Odluke o sprovođenju Zakona o carinskoj politici BiH. Nova odluka nije uključivala olakšani postupak po fakturi, ali odobrenja za pojednostavljeni postupak izdata ranije ostala su na snazi još šest mjeseci, odnosno do 31.1.2023. godine.

Dvanaestog januara 2023. godine Vijeće ministara je na 87. vanrednoj sjednici donijelo Odluku o izmjeni i dopuni Odluke o provođenju Zakona o carinskoj politici BiH kojom se određuje da postupak po fakturi ostaje olakšan. Ova odluka stupa na snagu osmog dana od objavljivanja u Službenog glasniku BiH.

Međutim 31. januara 2023. godine u javnost stiže obavještenje Uprave za indirektno oporezivanje BiH sa naznakom hitno o prestanku važenja ranije dobivenih dozvola za olakšani postupak carinjenja robe po fakturi od 1.02.2023.

Nakon ukidanja olakšanog postupka na carinskim terminalima Bosne i Hercegovine nastao je kolaps. Oko dvije hiljade kamiona čekaju carinjenje robe što su već osjetili prevoznici iz BiH i drugih zemalja.

"Ukidanje dozvola za olakšani postupak po fakturi ugrožava bh. privredu, otežava cijeli proces. Vidite da se sada na graničnim prelazima i carinskim terminalima stvorile ogromne gužve i velika čekanja gdje preko dvije hiljade kamiona čekaju natovareni kojekakvom robom, a koji do sada nisu čekali, prolazili su po tom pojednostavljenom postupku carinjenja. Čak imamo mnogo prevoznika koji su nam se već javili i rekli da svakodnevno prolaze granične prelaze i dostavljaju robu u Hrvatskoj ili Srbiji te sada su prinuđeni da čekaju po dva-tri dana da bi se roba ocarinila i da bi prešli u susjedne zemlje", rekao je Nikola Grbić, presjednik udruženja prevoznika RS.

Grbić je poručio da su veliki gubitak već osjetili brojni privrednici i prevoznici.

Uz obavještenje o ukidanju ranije dobivenih dozvola za olakšani postupak carinjenja robe po fakturi, Uprava za indirektno oporezivanje navodi da će se ovaj problem riješiti stupanjem na snagu Odluke Vijeća ministara o izmjeni i dopuni Odluke o provođenju Zakona o carinskoj politici BiH, a koja stupa na snagu 4. februara 2023. godine.

Međutim, s obzirom na ogromne gužve koje su već stvorene na brojnim carinskim terminalima, neizvjesno je kada će doći do normalizacije procesa carinjenja robe i koliko će višednevni zastoji utjecati na bosanskohercegovačku privredu.

Kompanija Paragraf Lex BA ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenijetih iz spoljnih sadržaja, odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vijesti" su namijenjene u svrhu opšteg informisanja.


IZVOR: Vebsajt Klix, 04.02.2023.

Naslov: Redakcija