Zastava Srbije | Zastava Crne Gore
glavna-slika
Email Print

NACRT ZAKONA O VISOKOM OBRAZOVANJU KS: Dio stručne javnosti nezadovoljan Nacrtom zakona

07.02.2020.


Na posljednjoj sjednici odlazeće Vlade Kantona Sarajevo dato je "zeleno svjetlo" za Nacrt zakona o visokom obrazovanju, koji bi se uskoro trebao naći u Skupštini i na javnoj raspravi. Dekan Stomatološkog fakulteta na Sarajevskom univerzitetu Muhamed Ajanović smatra da je pomenuti nacrt ništa drugo do "ravan terorističkom aktu", a na posljednjoj sjednici Senata UNSA delegirao je još jednu tačku dnevnog reda.

- Tražio sam da se mi, senatori, izjasnimo oko ovog nacrta zakona o visokom obrazovanju, jer je on djelo dvojice ljudi, pomoćnika ministra obrazovanja Sifeta Kukurzuza i dekana ETF-a Jasmina Velagića (predsjednik Centralnog odbora Sindikata UNSA, na kojem je nacrt takođe razmatran, op. a) i kao takav doprinosi zatvaranju, pravljenju kazamata od akademske zajednice u KS-u - objašnjava Ajanović i dodaje da se članovi komisije koja je utvrđivala tekst zakona, a pripadaju medicinskoj grupaciji, ni u jednom segmentu nisu konsultirali s nekom članicom grupacije.

Napominje da je na kraju Senat podržao i njegov prijedlog da se svakom pripadniku akademske zajednice mora dostaviti nacrt zakona i listić na kojem će se izjasniti da li podržavaju takav nacrt i da li su se članovi komisije konsultovali s bazama.

- Protiv su bili samo Jasmin Velagić, Enra Suljić, zamjenica predstavnika KCUS-a i dekanesa Medicinskog fakulteta Semra Čavaljuga - kaže Ajanović, od koga se saznaje da će akademska zajednica u KS-u imati priliku da se još na jedan način izjasni o Nacrtu zakona o visokom obrazovanju i to putem peticije, čiji su autori, kako nam je rekao dekan Fakulteta za kriminalistiku prof. dr. Nedžad Korajlić, sindikalisti Kriminalistike i PMF-a.

Na taj način će se moći izjasniti oko 2.000 uposlenika UNSA.

- Peticija je nastala iz potrebe za ozbiljnim upozorenjem na stanje u visokom obrazovanju KS-a i pravnu nesigurnost, a rezultat je stalne izmjene pravne legislative i elitističkog pristupa u izradi nacrta zakona o visokom obrazovanju u 2020. godini. Cilj nam je upozoriti na opasnu, često i neosviještenu promjenu vrijednosne paradigme kroz izmjene zakona bez učešća predstavnika akademske zajednice, te ukazati na štetnost ovakvih aktivnosti kojima se narušavaju individualne i institucionalne akademske slobode, stoji u peticiji, u kojoj se upozorava i na to da zakonodavac u KS-u izvan Univerziteta odlučuje o akademskim pitanjima, a posebno o napredovanju nastavnika i saradnika na UNSA. S ciljem zaštite akademskih prava i sloboda, zahtijevamo da se u komisiju za pripremu Prijedloga zakona o visokom obrazovanju KS-a imenuju članovi akademske zajednice od Senata Univerziteta u Sarajevu i to iz reda asistenata, viših asistenata, docenata, vanrednih i redovnih profesora, čime će se osigurati zastupljenost svih članova akademske zajednice. Zahtjevamo da se odmah povuče iz procedure Nacrt zakona o visokom obrazovanju koji je Vlada KS-a jednoglasno usvojila 23. januara - piše u peticiji.


IZVOR: Vebsajt Interview, 03.02.2020.

Naslov: Redakcija