Zastava Srbije

POTPISAN POSEBNI KOLEKTIVNI UGOVOR ZA ZAPOSLENE U JAVNIM USTANOVAMA U OBLASTI ZDRAVSTVA U REPUBLICI SRPSKOJ: Novine su normiranje rada po pozivu, kao posebnog oblika rada u izuzetnim slučajevima, koji se smatra prekovremenim radom, zatim dodavanje novih osnova za plaćeno odsustvo, značajno duža mogućnost trajanja neplaćenog odsustva nego do sada, dok trudnice počev od šestog mjeseca trudnoće i majke sa djetetom do dvije godine starosti ne mogu biti raspoređene na noćni rad

07.01.2022.


Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske (RS) Alen Šeranić potpisao je u Banjaluci sa predstavnicima sindikata Poseban kolektivni ugovor za zaposlene u javnim ustanovama u oblasti zdravstva, kojim su dodatno unapređena prava radnika u zdravstvu.

Iz resornog ministarstva navode da je ugovor zaključen na period od tri godine.

Šeranić je potpisao Poseban kolektivni ugovor sa predsjednicima Sindikata zdravstva i socijalne zaštite Republike Srpske Nikolom Crnčevićem i Samostalnog sindikata radnika u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Republike Srpske Željkom Šukalom.

Šeranić je izrazio zadovoljstvo što je među prvim aktivnostima Ministarstva u 2022. godini potpisivanje ovog kolektivnog ugovora koji je, kako je naveo, rezultat predanog rada i saradnje svih članova Radne grupe za izradu Posebnog kolektivnog ugovora za zaposlene u javnim ustanovama u oblasti zdravstva, koju su činili predstavnici reprezentativnih sindikata u oblasti zdravstva i resornog ministarstva.

"Posebno je važna činjenica da je tekst nacrta Posebnog kolektivnog ugovora za zaposlene u javnim ustanovama u oblasti zdravstva usvojen jednoglasno", istakao je Šeranić.

U Posebnom kolektivnom ugovoru novine su normiranje rada po pozivu, kao posebnog oblika rada u izuzetnim slučajevima, koji se smatra prekovremenim radom, zatim dodavanje novih osnova za plaćeno odsustvo, značajno duža mogućnost trajanja neplaćenog odsustva nego do sada, dok trudnice počev od šestog mjeseca trudnoće i majke sa djetetom do dvije godine starosti ne mogu biti raspoređene na noćni rad.

Važno dodatno unapređenje prava zaposlenih postignuto je u pogledu primanja radnika, što uključuje određene izmjene u pogledu prava na naknadu troškova prevoza, kao i prava na otpremninu prilikom odlaska radnika u penziju.

Uvedena su prava na naknadu za povećane troškove boravka za vrijeme rada na terenu, naknadu za medicinsku pratnju prilikom medicinskog transporta pacijenta iz ustanove u ustanovu srazmjerno pređenoj udaljenosti, te naknadu za odvojeni život za vrijeme stručnog usavršavanja i osposobljavanja.

Novim kolektivnim ugovorom radnik ima pravo na naknadu plate za vrijeme privremene spriječenosti za rad, za prvih 30 dana u visini od 90 odsto od osnova za obračun naknade plate u preciziranim slučajevima kao što su žene za vrijeme trudnoće, u slučaju bolesti ili komplikacija u vezi sa trudnoćom i u postupku vantjelesne oplodnje, u slučaju njege oboljelog djeteta do sedam godina, oboljeli od malignih bolesti i slično.

Posebno je određeno da je prilikom izrade akta o procjeni rizika na radnom mjestu i u radnoj sredini obavezno učešće predstavnika sindikata, a pojašnjen je i preciziran i disciplinski postupak.

Predstavnici sindikata ocijenili su da su ovi pomaci značajni za zaposlene u zdravstvu, te izrazili zadovoljstvo zbog usaglašavanja i potpisivanja Posebnog kolektivnog ugovora za zaposlene u javnim ustanovama u oblasti zdravstva.

U resornog ministarstva podsjećaju da zaposlene u zdravstvenim ustanovama Republike Srpske u ovoj godini očekuje i dodatno povećanje plata, kroz nove modele plaćanja i povećanje koeficijenata za tri odsto radnicima koji primaju plate veće od 1.000 KM, odnosno pet odsto za one sa primanjima nižim od 1.000 KM, kao i da su im u protekle tri godine u nekoliko navrata povećana primanja.

Iz Ministarstvo zdravlja ističu da ostaju posvećeni stalnim pomacima u pogledu unapređenja socio-ekonomskog položaja zaposlenih u oblasti zdravstva u Republici Srpskoj.

Kompanija Paragraf Lex BA ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenijetih iz spoljnih sadržaja, odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vijesti" su namijenjene u svrhu opšteg informisanja.


IZVOR: Vebsajt BHRT, 04.01.2022.

Naslov: Redakcija