Zastava Srbije

PRIJEDLOG PRORAČUNA FBIH ZA 2021. I 2022. GODINU: Budžeti na čekanju do daljnjeg

07.01.2022.


Zbog nerada i blokade državnih institucija, prije svega Parlamenta Bosne i Hercegovine, niko sa sigurnošću ne može reći kada će budžet institucija i međunarodnih obaveza za 2021. i 2022. godinu biti usvojen. Jasna upozorenja stižu od pojedinih stranaka na državnom nivou, da usvajanja budžeta neće biti dok ne bude izmjena Izbornog zakona.

Budžet za 2021. godinu na čekanju je u Parlamentu Bosne i Hercegovine još od ljeta prošle godine. Ništa se do danas nije promijenilo niti će, jer se uslovi za njegovo usvajanje još nisu stekli. No zbog stalnih kriza, opstrukcija i političkih igara bez granica neizvjesna je i sudbina budžeta za 2022. godinu. Na sceni ponovo usko stranački interesi, obračuni i optužbe preko leđa budžetskih korisnika. I dalje je na čekanju povećanje plata policijskim službenicima u Bosni i Hercegovini. Nakon prošlogodišnjih, ne isključuju mogućnost i novih protesta.

"Na državnom nivou najniža plata je 475 maraka, mislim da to govori sve o svim ostalim platama ako krenemo od najniže. Izaći ćemo sa novim zahtjevima da dobijemo barem tu federalnu najnižu platu. Mi smo spremni ići dalje i ako treba ići na proteste svaki dan", upozorava predsjednik Sindikata SIPA-e Edin Kahrimanović.

"Plata je iz 2008 godine išla strmoglavo tako da je dva do tri puta bila smanjivanja tako da policijski službenici ili zaposleni u policijskim agencijama imaju za 33 posto manju platu dok su svi ostali korisnici, sve policije kantona, svi rasli čak do 100 posto", rekao je predsjednik Saveza sindikata policijskih organa Dragan Krvavac.

Još jedna prepreka koja bi mogla dovesti u pitanje usvajanje budžeta za 2022. godinu je trogodišnji okvir za izradu budžeta, oko kojeg nije bilo konsenzusa.

"Taj je okvir pretpostavka za uzradu budžeta. Ja ću sa svoje strane uraditi sve da se postigne taj globalni fiskalni okvir i to do sada nismo uspjeli. Bez globalnog fiskalnog okvira teško da ćemo doći do budžeta", izjavio je predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija.

"Blokade, ono što radi SNSD sa svojim partnerima nažalost vrlo često podržan od strane HDZ BiH su očigledna blokada koja je na sceni. Trpe i građani, i jedan i drugi entitet. Mi ne vidimo razloga za takvu blokadu", smatra šef Kluba zastupnika SDA u PD PSBiH Adil Osmanović.

Niz drugih problema će se svakako pojaviti. To su pitanja finansiranja eventualnih izbora za 2022. godinu ali su to pitanja koja su neizvjesna iz različitih političkih razloga", ističe Predrag Kožul, zastupnik HDZ BiH u Predstavničkom domu PSBiH.

Upravo je glavni razlog opstruiranja da se budžet za 2022. godinu usvoji, prema riječima opozicije u Predstavničkom domu državnog parlamenta, taj da se želi blokirati održavanje Općih izbora u oktobru. Razlog dobro znan.

"Nažalost nisam optimista da će budžet za 2022. godinu biti usvojen jer bi njegovo usvajanje značilo održavanje izbora a puno je takvih koji upravo na ovaj način žele blokirati održavanje izbora i za konkretno u slučaju HDZ da dobije Izborni zakon po svojoj mjeri", rekao je Saša Magazinović, zastupnik SDP-a u Predstavničkom domu PSBiH.

Umjesto većih plata, dobili smo privremeno finansiranje. Sve ostalo, poput kapitalnih ulaganja, ulaganja u sport i kulturu na čekanju je do daljnjeg. A na čekanju je i 30 miliona maraka planiranih u budžetu za 2021. godinu kao pomoć zdravstvenom sektoru u borbi protiv koronavirusa.

Kompanija Paragraf Lex BA ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenijetih iz spoljnih sadržaja, odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vijesti" su namijenjene u svrhu opšteg informisanja.


IZVOR: Vebsajt BHRT, 04.01.2022.

Naslov: Redakcija