Zastava Srbije | Zastava Crne Gore

ZAKON O SPREČAVANJU I SUZBIJANJU ZLOUPOTREBE OPOJNIH DROGA: 15. januar 2020. godine rok za dostavljanje kvartalnog izvještaja o uvozu i izvozu opojnih droga i psihotropnih supstanci

07.01.2020.


psihotropnih supstanci

Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH uputila je obavještenje uvoznicima opojnih droga i psihotropnih supstanci da najkasnije do 15. januara dostave četvrti kvartalni statistički izvještaj o uvozu i izvozu opojnih droga i psihotropnih supstanci za period od 1. oktobra do 31. decembra 2019. godine.

Ta obaveza propisana je Zakonom o sprečavanju i suzbijanju zloupotrebe opojnih droga ("Sl. glasnik BiH", br. 8/2006). U dijelu koji tretira ovu oblast navodi se da su pravna i fizička lica koja se bave proizvodnjom ili prometom supstanci ili biljaka dužna da dostave organu koji im je izdao dozvolu za uvoz ili izvoz tromjesečni izvještaj o količinama svake supstance i svakog preparata koje je uvezen ili izvezen, uz navođenje države porijekla i države odredišta, najkasnije 15 dana po završetku svakog tromjesečja.

Dozvola za korištenje u industriji, odnosno u privredi tih supstanci i biljaka, u svrhe različite od medicinskih, veterinarskih ili naučnih, može se izuzetno izdati ukoliko podnosilac zahtjeva na zadovoljavajući način prikaže da može osigurati da se proizvedena roba neće moći zloupotrijebiti i da neće moći proizvesti štetne efekte, te da se kontrolirana supstanca korištena kao sastojak ne može jednostavno izdvojiti.


IZVOR: Vebsajt Avaz, 02.01.2020.

Naslov: Redakcija