Zastava Srbije

CENTRALNA BANKA BIH: Rekordna ostvarena neto dobiti od 208 mil KM za ovu godinu

06.12.2023.


Guverner Centralne banke Bosne i Hercegovine (CBBiH) Senad Softić izjavio je, kada su u pitanju poslovni rezultati za 2023. godinu, da već sada sa sigurnošću može reći da se radi o najvećoj ostvarenoj dobiti u istoriji Centralne banke BiH.

- Ostvarena neto dobit 31. oktobra ove godine iznosi 208 mil KM. Istovremeno ukupni kapital 31. oktobra ove godine iznosi 870 mil KM. Očekuje se da će ukupna neto dobit u 2023. godini iznositi više od 280 mil KM. Projekcija neto dobiti za 2024. godinu iznosi oko 335 mil KM. Vrlo je izvjesno da će CBBiH osigurati uplatu u budžet institucija Bosne i Hercegovine u iznosu više od 70 mil KM za 2023. godinu i 100 mil KM za 2024. godinu - rekao je Softić.

Guverner Centralne banke BiH je dodao da je to rezultat odgovornog rada i pravovremeno poduzetih mjera u ovoj i protekloj godini. Naglasio je da su takođe uspjeli unaprijediti ključne procese i pokrenuti značajne projekte koji uključuju modernizaciju platnih sistema (SEPA i TIPS) i upravljanja deviznim rezervama.

- Prateći svjetske trendove društvene odgovornosti otpočeli smo sa procesom investiranja dijela portfolija deviznih rezervi u zelene obveznice, te projekte vezane za finansijsku edukaciju i inkluziju. Centralna banka Bosne i Hercegovine nastoji svojim aktivnostima osigurati uslove za brži proces evropskih integracija BiH, te stabilan i povoljan ekonomski ambijent za privredu i građane Bosne i Hercegovine - zaključio je Softić.

Kompanija Paragraf Lex BA ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenijetih iz spoljnih sadržaja, odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vijesti" su namijenjene u svrhu opšteg informisanja.


IZVOR: Vebsajt eKapija, 03.12.2023.

Naslov: Redakcija