Zastava Srbije

ZAKON O LIJEKOVIMA I MEDICINSKIM SREDSTVIMA RS: Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite o Odluci Ustavnog suda BiH

06.12.2022.


Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske navodi da bilo kakve odluke Ustavnog suda BiH ne mogu uticati na činjenicu da je oblast zdravstvene zaštite u nadležnosti Republike Srpske, kojoj pripadaju sve državne funkcije i nadležnosti, osim onih koje su Ustavom BiH izričito povjerene njenim institucijama, a član III Ustava BiH ne obuhvata oblast zdravstvene zaštite.

Povodom najnovije odluke Ustavnog suda BiH, a po ranijem zahtjevu Šefika Džaferovića, bivšeg bošnjačkog čalana Predsjedništva BiH, Ministarstvo zdravlja i podsjeća da je i u vrijeme donošenja Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima RS bila jasna namjera institucija Srpske adekvatna zaštita zdravlja stanovništva u teškoj i izazovnoj situaciji neopravdanog izazivanja straha, neizvjesnosti i izostanka bilo kakve podrške za dobrobit stanovništva, a uvažavajući činjenicu da je tržište lijekovima kompleksno područje, koje zahtjeva odgovorne i temeljne odluke. 

"Napominjemo da je Vlada Republike Srpske čini sve da obezbijedi sve što je potrebno za funkcionisanje zdravstvenog sistema Republike Srpske, što će činiti i ubuduće. Podsjećamo da ni u vanrednim okolnostima pandemije virusa korona nijedan pacijent u Republici Srpskoj nije ostao nezbrinut, zdravstveni radnici su u svakom trenutku imali dovoljne količine zaštitne opreme, lijekova itd., a prve vakcine smo nabavili onog trenutka kada smo prestali da se oslanjamo na aranžmane u okviru BiH", navode iz ovog ministarstva.

Kompanija Paragraf Lex BA ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenijetih iz spoljnih sadržaja, odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vijesti" su namijenjene u svrhu opšteg informisanja.


IZVOR: Vebsajt Nezavisne, Saša Čavrag, 2.12.2022.

Naslov: Redakcija