Zastava Srbije | Zastava Crne Gore
glavna-slika
Email Print

BLOKIRANO UVOĐENJE DIFERENCIRANE STOPE PDV-A U BIH

06.12.2019.


Strani faktori ne dozvoljavaju uvođenje diferencirane stope PDV-a u BiH, iako je za tako nešto bilo više inicijativa kada je riječ o osnovnim životnim namirnicama, hrani i opremi za bebe i slično, izjavila je ministar finansija Republike Srpske Zora Vidović.

"Stranci kažu da je jedinstvena stopa najefikasniji PDV na svijetu. Naravno da jeste, jer BiH nije efikasna da kontroliše različite stope. Mi trpimo zbog toga i nadam se da će novi Savjet ministara imati snage da to promijeni. To da imamo istu stopu za sve, nije i ne može biti normalno", rekla je Vidovićeva.

Ona je konstatovala da je BiH jedina zemlja u svijetu koja ima jednaku stopu PDV-a na sve proizvode, od luksuzne robe do osnovnih životnih namirnica i hrane za bebe.

Vidovićeva je podsjetila da je fiskalizacija, uvedena u Srpskoj 2007. godine, dala izuzetan rezultat jer su višestruko povećani dobit i porez na dobit, ali da je ovaj sistem vremenom pokazao manjkavosti zbog zastarjele tehnike.

Vidovićeva je ponovila da će Srpska na tom i na planu suzbijanja sive ekonomije uvesti novi softver za fiskalizaciju koji će se isplatiti za kratko vrijeme.

Ona je rekla da inspektori Poreske uprave na terenu nemaju mogućnost da utvrde da se u velikim trgovačkim centrima vrši utaja poreza, pojasnivši da je u vezi s tim primijećeno da određene kompanije imaju softvere uz pomoć kojih ne prikazuju vjerodostojno porez.


IZVOR: Vebsajt Nezavisne, 04.12.2019.

Naslov: Redakcija