Zastava Srbije

ZAKON O ORUŽJU I MUNICIJI: Vlasnici oružja za ličnu bezbjednost kojima je istekao rok oružnog lista obavezni su da do kraja decembra 2016. godine podnesu zahtjev za izdavanje oružnog lista, u protivnom rizikuju novčanu kaznu i do 1.500 maraka i oduzimanje oružja

06.12.2016.


Vlasnici oružja za ličnu bezbjednost kojima je istekao rok oružnog lista obavezni su da do kraja decembra 2016. godine podnesu zahtjev za izdavanje oružnog lista, u protivnom rizikuju novčanu kaznu i do 1.500 maraka i oduzimanje oružja, upozoravaju iz policije RS.

Iz policije podsjećaju na amnestiju od odgvornosti za sve građane koji do isteka kalendarske godine predaju nelegalno oružje, municiju i minsko-eksplozivna sredstva.

 Za deset mjeseci ove godine CJB Bijeljina podneseno je 559 zahtjeva za izdavanje oružnog lista, dok je za isti period prošle godine podneseno 218 zahtjeva više, ističu u CJB Bijeljina i apeluju na vlasnike oružja da ispoštuju zakonske obaveze do kraja godine.

- Za građane koji ne zamijene oružne listove do 31.12.2016. godine propisana je novčana kazna od 1200 do 1500 maraka, kao i zaštitna mjera oduzimanja oružja - , naglasila je Aleksandra Simojlović (CJB Bijeljina).

Zakonom o oružju i municiji ("Sl. glasnik RS", br. 26/2016)  je predviđena amnestija od krivične odgovornosti za posjedovanje oružja, municije i mlinsko-eksplozivna sredstva čije je držanje zabranjeno, ukoliko držoci to predaju policiji. Po pravilu, takvog tereta se ipak rješavaju na drugi način.

U policiji podsjećaju i da do 31.12. 2016. godine građani mogu legalizovati oružje za koje nemaju isprave, bez dokaza o porijeklu.

Od aprila mjeseca kada je Zakon stupio na snagu podneseno je 13 zahtjeva za legalizaciju.


IZVOR: Vebsajt RTRS, 05.12.2016.