Zastava Srbije

VLADA RS: Donijeta Odluka o usvajanju Strategije razvoja statistike

06.11.2020.


Vlada Republike Srpske održala je, u Banjaluci, 95. sjednicu kojom je predsjedavao predsjednik Vlade Radovan Višković.

Vlada Republike Srpske je donijela Odluku o usvajanju Strategije razvoja statistike Republike Srpske 2030.

Ova Strategija je dokument čija je svrha da definiše dugoročne ciljeve, ali i opšta načela, odrednice i kriterijume za djelovanje i razvoj statističkog sistema u Republici Srpskoj. Strategija ujedno predstavlja osnovu za određivanje budućih statističkih istraživanja i statističkih pokazatelja usklađenih sa zahtjevima i potrebama krajnjih korisnika.

Osnovna uloga Strategije je da strateški ciljevi postavljeni u tom dokumentu osiguravaju okvir i osnovu za razvoj statistike. Strategiju će neposredno sprovoditi Republički zavod za statistiku i nadležne institucije u Republici Srpskoj. Svrha zvanične statistike je da korisnicima pruža objektivne, pouzdane i pravovremene statističke podatke, koje će koristiti nadležni organi i pojedinci u donošenju odluka, kako na nivou Republike Srpske, tako i na drugim korisničkim nivoima.

Vlada Republike Srpske usvojila je Informaciju o procesu izrade Akcinog plana za realizaciju 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u Evropskoj uniji.

Takođe, Vlada je na sjednici donijela Odluku o davanju saglasnosti na Cjenovnik o visini naknada za usluge elektronske certifikacije Certifikacionog tijela Ministarstva za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo.


IZVOR: Vebsajt Vlade RS, 05.11.2020.

Naslov: Redakcija