Zastava Srbije

U SRPSKOJ OMOGUĆENA PROMJENA LJEKARA BEZ NAVOĐENJA RAZLOGA: Do kraja 2022. godine moguće promijeniti doktora porodične medicine, pedijatra ili ginekologa

06.10.2022.


Građani Republike Srpske od 1. oktobra do kraja decembra imaju mogućnost da promjene svog izabranog doktora porodične medicine, pedijatra ili ginekologa po jednostavnim procedurama, bez navođenja razloga promjene.

Istakli su to u Fondu zdravstvenog osiguranja RS i dodali da osiguranici koji iz bilo kojeg razloga žele promijeniti izabranog doktora najbolje bi bilo da to urade u ovom takozvanom “redovnom godišnjem periodu".

- Procedura je vrlo jedonostavna. Treba da popune odgovarajuće obrasce kod novoizabranog doktora i ovjere ih u našim filijalama. Nije potrebno da navode razloge promjene, što je inače obavaza u slučajevima kada se izabrani doktor mijenja mimo ovog perioda - rekli su u Fondu i naglasili da građani koji se još uopšte nisu registrovali u tim porodične medicine, trebalo bi da to urade do kraja godine.

Prema podacima Fonda, lani je porodičnog doktora promjenilo 28.900 osiguranika što je u više u odnosu na 2020. godinu, kada je ljekara promijenilo 26.524 onjih.

- Izuzetno je značajno da se izbor ili promjena doktora izvrši do kraja godine, odnosno prije potpisivanja ugovora između Fonda i domova zdravlja za narednu godinu, jer od broja registrovanih lica zavisi i koliko će koji dom zdravlja dobiti sredstava za zdravstvenu zaštitu koju pružaju građanima - podsjetili su u Fondu.

Napominju da kod novoizabranog doktora osiguranici mogu ići na preglede tek od početka naredne godine, izuzev ako novi doktor radi u istoj zdravstvenoj ustanovi u kojoj je zaposlen i prethodni ljekar, tada nije potrebno čekati narednu godinu.

Iz Fonda podsjećaju da je doktora moguće promijeniti i mimo navedenog perioda, ali samo u određenim okolnostima i tada je procedura komplikovanija, odnosno neophodno je navesti opravdan razlog promjene u skladu sa pravilnikom koji reguliše ovu oblast, kao npr. usljed promjene mjesta prebivališta, odsustva izabranog doktora u dužem periodu itd.

Kompanija Paragraf Lex BA ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenijetih iz spoljnih sadržaja, odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vijesti" su namijenjene u svrhu opšteg informisanja.


IZVOR: Vebsajt Glas Srpske, 04.10.2022.

Naslov: Redakcija