Zastava Srbije

NACRT ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O PENZIJSKOM REZERVNOM FONDU RS: Propisana je mogućnost ulaganja imovine Rezervnog fonda u dužničke hartije od vrijednosti kojima se ne trguje na berzi ili drugom uređenom javnom tržištu

06.10.2021.


Poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske razmotrili se Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Penzijskom rezervnom fondu Republike Srpske.

U Republici Srpskoj radiće se reorganizacija javnih preduzeća s ciljem poboljšanja poslovnih rezultata i ostvarivanja dobiti, izjavila je ministarka finansija Zora Vidović.

Ona je izjavila da je Programom fiskalne konsolidacije predviđeno da konsolidovani budžetski deficit Srpske na kraju fiskalne godine ne može biti veći od tri odsto BDP-a u toj godini. Obrazlažući Program fiskalne konsolidacije u Narodnoj skupštini, Vidovićeva je rekla da ukupan budžetski deficit Republike Srpske iznosi 620 miliona KM ili 5,7 odsto BDP-a.

- Programom smo planirali da u 2021. godini imamo konsolidovani deficit u iznosu 393,4 miliona KM, a već sada smatramo da će on biti i manji zbog evidentnog rasta prihoda u ovoj godini u Republici Srpskoj - istakla je ministarka finansija.

Nacrtom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Penzijskom rezervnom fondu Republike Srpske propisana je mogućnost ulaganja imovine Rezervnog fonda u dužničke hartije od vrijednosti kojima se ne trguje na berzi ili drugom uređenom javnom tržištu, istakla je Vidovićeva u Narodnoj skupštini.

- Razlozi za donošenje ovog zakona sadržani su u potrebi redefinisanja ograničenja ulaganja Penzijskog rezervnog Fonda Republike Srpske s ciljem nastavljanja ostvarivanja pozitivnih rezultata u oblasti u kojoj ovaj Fond djeluje- rekla je Vidovićeva poslanicima, obrazlažući zakonske odredbe.

Ona je naglasila da Fond odgovorno upravlja imovinom koja mu je povjerena i svake godine se povećava.

Narodna skupština Republike Srpske razmotrila je navedeno zakonsko rješenje.


IZVOR: Vebsajt RTRS, 5.10.2021.

Naslov: Redakcija