Zastava Srbije | Zastava Crne Gore

MOGUĆE UVOĐENJE REGISTRA PEDOFILA U RS


 

  • MOGUĆE UVOĐENJE REGISTRA PEDOFILA U RS

Registar pedofila u Republici Srpskoj mogao bi biti urađen do kraja 2016. godine. Bude li oformljen najavljeni registar pedofila, značiće to strože kazne za počinioce krivičnih djela pedofilije i adekvatniju zaštititu potencijalnih žrtva, ovog, prema podacima struke najčešće ponavljanog krivičnog djela.

I pored brojnih inicijativa i činjenice da zemlje u regionu već neko vrijeme imaju ovakve baze podataka, Republika Srpska i dalje čeka na registar pedofila. Dok se čeka na registar, neophodno je da se što više priča o ovom problemu.

"Registar treba da bude ozbiljna prijetnja, kako za one koji su počinili zločin, tako i za one koji još nisu otkriveni", rekla je ombudsman za djecu Republike Srpske Nada Grahovac. Ona smatra da je donošenje registra samo jedna od mjera koja će doprinijeti većoj zaštiti djece od poniženja koja će, kako kaže, ostaviti traga na njih za cijeli život.

Bio bi to registar u kojem bi se na osnovu evidencije Ministarstva pravde, MUP-a, i socijalnih partnera, našla imena počinilaca polnog nasilja nad djecom, a koji bi za cilj imao i zaštitu žrtava i rigorozniju kaznenu politiku za počinioce.

Načelnik jedinice za visokotehnološki kriminalitet u Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske Јovo Baković rekao je da registar, kada bude donesen, neće moći biti javan, nego će biti tajni registar, kojem će imati pristup određen broj ljudi.

"Naša jedinica je nadležna za sprovođenje istraga o zloupotrebi djece na internetu, koje je sve više mjesto za vrbovanje maloljetne djece u svrhu zloupotrebe i dijeljenja nelagalnog sadržaja", rekao je Baković.

Predsjednik Asocijacije psiholoških i poligrafskih ispitivanja Saša Milovanović ocijenio je da javni registar lica koja su počinila seksualno zlostavljanje djece treba da bude dostupan svima.

"To podrazumijeva da svi roditelji koji imaju djecu budu u mogućnosti da provjere ko je u njihovom okruženju pedofil", rekao je Milovanović.

On je istakao da to nije "poziv na linč", nego je to jedini način da roditelji mogu znati ko su lica koja su počinila najgori zločin protiv djece.

Slučajeve seksualnog zlostavljanja djece jako je teško otkriti, zbog čega je potrebna saradnja velikog broja institucija. U obrazovni sistem još prošle godine ušli su programi prevencije, kojima se djeca od najranijeg uzrasta uče - kako da prepoznaju sve oblike nasilja i kome da ga prijave.

Izvor: Vebsajt RTRS, 05.10.2016.


Radno vrijeme:


Ponedjeljak - petak

7:30 - 15:30


Kontaktirajte nas:


BANJA LUKA

+387 51 962 988
+387 51 962 989
+387 51 962 155


BIJELJINA

+387 64 4600-912
+387 64 4600-915


SARAJEVO

+387 33 873 770
+387 33 873 771
+387 33 873 772