Zastava Srbije

PORESKA UPRAVA RS: U porastu naplata javnih prihoda

06.09.2022.


Poreska uprava Republike Srpske je u osam mjeseci ove godine na račun javnih prihoda prikupila ukupno 2.071 milijardu KM, što je za 252,5 miliona KM ili 14 odsto više u odnosu na isti period prošle godine, rekao je direktor ove uprave Goran Maričić.

Maričić je istakao da su ovi rezultati još jedan pokazatelj stabilne makroekonomske situacije u Republici Srpskoj.

On je naglasio da je stabilan rast nastavljen u svim grupama javnih prihoda, pa je naplata direktnih poreza veća za 38 odsto, doprinosa za devet odsto, a ostalih javnih prihoda za pet odsto, dok je ostvaren rast naplate za čak 10 odsto više u odnosu na planirane projekcije za ovaj period godine.

"Direktni porezi su u periodu januar-avgust ove godine naplaćeni u iznosu od oko 466,5 miliona KM, što je za 128,6 miliona KM više nego u istom periodu lani. Najveći rast se i dalje bilježi kod poreza na dobit, koji je naplaćen u iznosu od 260,1 miliona KM, što je za 91,1 milion KM ili 54 odsto više nego u prvih osam mjeseci prošle godine", naveo je Maričić.

On je naveo da se rast naplate kod direktnih poreza bilježi i kod poreza na dohodak, koji je naplaćen u iznosu od 174,7 miliona KM, što je za 26 odsto više u odnosu na period januar-avgust prethodne godine.

Maričić je istakao da je veća naplata ostvarena i kod poreza na nepokretnosti i poreza na upotrebu, držanje i nošenje dobara, i to za tri, odnosno osam odsto, saopšteno je iz Poreske uprave.

"Doprinosi su u osam mjeseci ove godine naplaćeni u iznosu od 1.276 milijardi KM, što je za 109,5 miliona KM više nego u istom periodu 2021. godine, iako je došlo do smanjenja stope doprinosa za Fond zdravstvenog osiguranja sa 12 na 10,2 odsto", pojasnio je Maričić.

On je rekao da je naplata doprinosa za Fond PIO i Fond dječije zaštite veća za po 15 odsto, za Zavod za zapošljavanje naplata je veća za 14 odsto, dok je naplata doprinosa za Fond zdravstvenog osiguranja na istom nivou kao u istom periodu prošle godine.

"Kod ostalih javnih prihoda, naplata je iznosila 327,8 miliona KM, što je za 14,4 miliona KM više u odnosu na prvih osam mjeseci prethodne godine, uz rast naplate prihoda od kazni i naknada za priređivanje igara na sreću od 23, odnosno 37 odsto, dok je nešto manja naplata zabilježena kod taksa i naknada upravo jer je došlo do umanjenja ili ukidanja naplate određenih taksa", rekao je Maričić.

Kompanija Paragraf Lex BA ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenijetih iz spoljnih sadržaja, odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vijesti" su namijenjene u svrhu opšteg informisanja.


IZVOR: Izvor: Vebsajt Nezavisne, 04.09.2022.

Naslov: Redakcija