Zastava Srbije | Zastava Crne Gore
glavna-slika
Email Print

NACRT ZAKONA O INSPEKCIJAMA RS: Inspektor koji zatekne radnika u radu na crno biće obavezan da o tome obavijesti nadležno tužilaštvo

06.09.2019.


Svaki inspektor koji zatekne radnika u radu na crno biće obavezan da o tome obavijesti nadležno Tužilaštvo, istakla je Lejla Rešić, ministar uprave i lokalne samouprave RS, obrazlažući Nacrt zakona o inspekcijama RS, te dodala da se ovim aktom neprijavljivanje radnika tretira kao krivično djelo.

"Republički i opštinski inspektori će prema ovom zakonu morati biti u koordinaciji. Poslovna zajednica istakla je da ranije nije postojalo takvo planiranje, pa se često dešavalo da u jednoj sedmici u isti poslovni subjekat dolaze i opštinski i republički inspektori", pojasnila je Rešićeva.

Dodala je da je sa terena uvijek bila ozbiljna primjedba da inspektori ne mogu da uđu u privredne subjekte zašto što nisu registrovani, a ovim Nacrtom zakona se omogućava i to.

Navela je da će se prilikom utvrđivanja broja inspektora u pojedinim inspekcijama morati planirati koje su realne potrebe, čime će se izbjeći situacije da u jednoj regiji postoji previše inspektora za jednu oblast, a da uopšte nema inspektora za određene inspekcije službe.


IZVOR: Vebsajt Nezavisne, Bojana Živanić 04.09.2019

Naslov: Redakcija