Zastava Srbije

ODRŽAN PRVI SASTANAK GLAVNE TUŽITELJICE BIH I NOVOG DIREKTORA DRŽAVNE AGENCIJE ZA ISTRAGE I ZAŠTITU: Dogovoren nastavak suradnje u istragama organiziranog kriminala, ilegalnih migracija i krijumčarenja osoba, terorizma, ratnih zločina i drugih kaznenih djela iz nadležnosti dvaju institucija

06.08.2020.


Prvi radni sastanak glavne tužiteljice Tužiteljstva Bosne i Hercegovine Gordane Tadić i novoimenovanog direktora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Darka Ćuluma održan je u prostorijama Tužiteljstva BiH.

Na sastanku je dogovoren intenzivan nastavak suradnje u istragama organiziranog kriminala, ilegalnih migracija i krijumčarenja osoba, terorizma, ratnih zločina i drugih kaznenih djela iz nadležnosti dvaju institucija, kao i nastavak rada u domaćim i međunarodnim operacijama u borbi protiv najsloženijih oblika kriminala.

Također, istaknuto je da je vrlo bitno da su ove dvije institucije za vrijeme pandemije COVID 19, uspjele organizirati svoje kapacitete te da radne aktivnosti u svim linijama rada nisu nijednog trenutka prekidane, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Tužiteljstvo BiH i SIPA, od svojih početaka suradnje, nakon utemeljenja početkom 2003. godine, već skoro 18 punih godina, zajedno su u borbi protiv organiziranog kriminala, terorizma, ratnih zločina, trgovine ljudima, neovlaštenog prometa opojnih droga, međunarodnog kriminala i drugih kaznenih djela iz svoje nadležnosti.

U saopćenju se navodi da su u proteklim godinama realizirane istrage u stotinama predmeta, a zajedničkim radom uklonjeno je više zločinačkih organizacija, koji su svojim kriminogenim djelovanjem ugrožavale vladavinu prava i sigurnost u Bosni i Hercegovini, ali i regionu.

Dodaje se da je po nalogu tužitelja za ratne zločine, realizirano više stotina lociranja i lišenja slobode osumnjičenih osoba, kao i rad na lociranju i pronalasku osumnjičenih i optuženih, koji su se skrivali izvan granica Bosne i Hercegovine, a pružane su asistencije i zaštita ugroženim svjedocima i svjedocima pod prijetnjom, što je također važna nadležnost SIPA.

U ovom trenutku, Tužiteljstvo BiH i SIPA rade na više desetina istraga najsloženijih kaznenih djela, te sudjeluju u više međunarodnih operacija, u kojima zajedno s partnerskim institucijama Bosne i Hercegovine, regiona i svijeta, prikupljaju dokaze za kazneno procesuiranje najsloženijih oblika kriminala - navodi se u saopćenju Tužiteljstva BiH.


IZVOR: Vebsajt Avaz, 04.08.2020.

Naslov: Redakcija