Zastava Srbije

KRIVIČNI ZAKON FBIH: Provođenje mjera protiv pandemije treba biti u skladu sa članom 226

06.08.2020.


U Federaciji BiH će za sada biti zadržane mjere koje su ranije donesene. Smatramo da su one dovoljne da bi se zaustavio trend porasta novozaraženih koronavirusom, ali je potrebno da se na nivou kantona uspostavi nadzor nad njihovim provođenjem. 

Ovo je za “Avaz” kazao Goran Čerkez, član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i pomoćnik federalnog ministra za javno zdravstvo, nakon sve glasnijeg špekuliranja i najavljivanja ponovnog uvođenja rigoroznijih mjera.

Pojasnio je da nadzor nad provođenjem mjera treba biti u skladu s Krivičnim zakonom FBiH, član 226. - neprovođenje zdravstvenih propisa u vrijeme epidemije.

- To je kazneno djelo za koje je propisana čak i zatvorska kazna do godinu. Prema tome, mi insistiramo na striktnom provođenju mjera i kažnjavanju onih koji mjere ne provode. Govorimo ovdje o svakome, i o građanima i privrednim subjektima i ugostiteljskim objektima – ističe Čerkez.

Naglasio je kako nijedna terapija u borbi s koronavirusom ne smije biti određena bez ljekara.

- Ljudi koji nisu studirali medicinu ne mogu propisivati lijekove i, u krajnjem slučaju, to je neodgovorno jer je svaka osoba drugačija i nije joj ista klinička slika. S druge strane, vidimo da se vremenom i terapije u liječenju COVIDA-19 mijenjaju, određeni lijekovi se isključuju, a novi ubacuju - kazao je Čerkez.


IZVOR: Vebsajt Avaz, N. Ajnadžić, 04.08.2020.

Naslov: Redakcija