Zastava Srbije

POČELO PODNOŠENJE KANDIDATSKIH LISTI ZA LOKALNE IZBORE: CIK poziva da se jave birači sa statusom raseljenih lica ukoliko žele da promijene biračku opciju i glasaju za opštinu prebivališta iz 1991. godine

06.08.2020.


U skladu sa Uputstvom o rokovima i redoslijedu izbornih aktivnosti za lokalne izbore 2020. godine koji će se održati u nedjelju, 15. novembra 2020. godine ("Sl. glasnik BiH", br. 29/2020) podnošenje ovih listi trajaće do 17. avgusta do 16.00 časova.

CIK je nakon što su otklonjeni ranije uočeni nedostaci ili nepravilnosti, dodatno ovjerio još 13 koalicija i jednu listu nezavisnih kandidata.

CIK BiH će, nakon pravosnažnosti odluka, objaviti konačan pregled ovjerenih političkih subjekata za učešće na lokalnim izborima 2020. godine, saopčeno je iz CIK-a BiH.

Centralna izborna komisija (CIK) BiH poziva državljane BiH koji imaju status raseljenih lica da ukoliko žele da promijene biračku opciju, odnosno da glasaju za općinu prebivališta iz 1991. godine, da se jave u prostorije Centra za birački spisak u svom gradu ili općini i da lično popune Zahtjev za promjenu biračke opcije.

Rok za promjenu biračke opcije za raseljena lica ističe 1. septembra, a potrebno je da službeniku u Centru za birački spisak predoče rješenje nadležnog organa o statusu raseljenog lica, saopšteno je iz CIK-a.

Državljanin BiH koji ima biračko pravo i status raseljenog lica upisuje se u Centralni birački spisak za osnovnu izbornu jedinicu na osnovu izražene biračke opcije, odnosno može birati da li će glasati za opštinu prebivališta prije sticanja statusa raseljenog lica ili za opštinu trenutnog prebivališta, odnosno boravišta.

- Državljani BiH koji ne podnesu zahtjev za promjenu biračke opcije biće upisani u Centralni birački spisak za osnovnu izbornu jedinicu u kojoj su bili upisani na posljednjim izborima u BiH - navedeno je u saopćenju.


IZVOR: Vebsajt Avaz, 05.08.2020.

Naslov: Redakcija