Zastava Srbije

NOVI ZATVOR U ISTOČNOM SARAJEVU ČEKA PRVE OSUĐENIKE

06.08.2020.


Iako je 22. jula zvanično otvoren državni zatvor odnosno Zavod za izvršavanje kaznenih sankcija, pritvora i drugih mjera BiH u Vojkovićima, u Istočnom Sarajevu, još uvijek nije primio svoje prve stanovnike.

Kako je za "Avaz" pojasnio zamjenik ministra pravde BiH Nezir Pivić, u toku su pripreme zatvorskih čuvara odnosno cjelokupnog sigurnosnog sistema.

- Još uvijek zatvorenici nisu prebačeni u Zavod za izvršavanje kaznenih sankcija, pritvora i drugih mjera BiH u Vojkovićima - kazao je Pivić za "Avaz".  

Kompleks zatvora prostire se na površini od 24.000 metara kvadratnih, a svaka ćelija u kojoj će biti smješten po jedan zatvorenik, je površine 12 kvadratnih metara. Izgradnja i funkcioniranje državnog zatvora u potpunosti su usklađeni sa evropskim zatvorskim pravilima i standardima.

Realizacijom planiranog projekta Bosna i Hercegovina dobila je zatvorske kapacitete maksimalne sigurnosti, kapaciteta 348 mjesta, od čega 298 za zatvorenike i 50 za pritvorenike. 

Otvaranjem ovog zatvora značajno će se rasteretiti kapaciteti entitetskih zatvorskih kapaciteta i riješiti problem njihove prebukiranosti, ali i doprinijeti boljoj resocijalizaciji počinitelja „lakših“ krivičnih dijela.


IZVOR: Vebsajt Avaz, E.T, 04.08.2020.

Naslov: Redakcija