Zastava Srbije | Zastava Crne Gore

U PRIPREMI NOVI ZAKON O VISKOM SUDSKOM I TUŽILAČKOM VIJEĆU

06.08.2019.


Josip Grubeša, ministar pravde BiH, najavio je prijedlog novog zakona o VSTV-u i kazao da su BiH potrebne ključne reforme.

No, na sjednici Vijeća ministara BiH nije bilo najavljene rasprave o migrantskoj situaciji u BiH, jer ministar sigurnosti Dragan Mektić nije došao.

- Imali smo sjednicu ministara pravde na kojoj smo razgovarali o nastavku reformi koje se tiču pravosuđa. Ključni je bio nedolazak predstavnika iz Republike Srpske u radnu grupu i našli smo model kako će se otkočiti taj proces - rekao je Grubeša.

On je nakon sjednice Vijeća ministara BiH izjavio novinarima da su na sjednici razmatrali zaključke Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH vezane uz rad u pravosuđu te da su se najviše referirali na Zakon o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV).

- U Parlamentu smo čuli da bi trebalo Ministarstvo pravde biti to koje će kroz Vijeće ministara BiH uputiti u parlamentarnu proceduru zakon o VSTV-u. Mišljenja sam da ne bi trebalo biti Ministarstvo pravde usamljeno u ovome procesu, da mi ne bismo trebali biti jedini koji će raditi na zakonu o VSTV-u, nego da tu treba biti široka koalicija okupljena sa svih nivoa i svih institucija zainteresiranih za ovu problematiku - naveo je Grubeša.

Dodao je da, nakon što svi budu prisutni i svi budu dali svoja mišljenja, tek tako jedan cjeloviti zakon može biti upućen u daljnju proceduru.

Grubeša je kazao da je zaduženo Ministarstvo pravde BiH da nastavi s aktivnostima koje je ranije poduzelo te da se aktivnosti koje su već poduzeli tiču formiranja radne grupe.

Upitan kako otkočiti proces, odgovorio je da nije do ministra pravde i do Ministarstva pravde te da će Ministarstvu pravde ubrzo „i dati jedan prijedlog zakona o VSTV-u koji će se naći na radnoj grupi i koji će biti razmatran paralelno s inicijativom koja je došla od VSTV-a“.

Kaže da su tu inicijativu već ranije vidjeli na sastanku s Evropskom komisijom, koju je vidjela i direktorica Evropske komisije za zapadni Balkan Ruiz Kalavera (Calavera).

Napomenuo je da će se sve inicijative i prijedlozi koji se nađu na radnoj grupi ravnopravno i ravnomjerno razmatrati.

Govoreći o Revidiranoj strategiji za procesuiranje ratnih zločina, kazao je da ona, iako podržana od svih učesnika koji su radili na njenoj izradi i od međunarodne zajednice, „nije ugledala svjetlo dana, odnosno nije usvojena na Vijeću ministara BiH“.

- Moje je mišljenje da bi trebalo strategiju usvojiti, jer ona ne rješava pojedinačno predmete, nego ona ipak rasterećuje Tužilaštvo BiH i završava predmete, odnosno raspoređuje predmete da bi se došlo do konačnog cilja, do smanjenja broja predmeta ratnih zločina - kazao je ministar pravde BiH.

Napomenuo je da je primio pisma i sve sugestije od svih zainteresiranih strana, ali da on nije ta adresa koja treba primati sugestije. Pojasnio je da je bila radna grupa i to su radili stručnjaci. Dodao je da nije ministar pravde taj stručnjak koji će raditi na strategiji.

- Kada se radila strategija, trebale su primjedbe i sugestije biti dostavljene ljudima koji su radili, ekspertima - kazao je Grubeša.

Istakao je da se u BiH treba zalagati za to da „ipak poštujemo više struku, a manje politiku“.

- Jer, mi političari tražimo svoje političke bodove gdje god stignemo i kako znamo. Mislim da bi to javnost trebala prepoznati, da bi više trebala cijeniti ono što govori struka nego mi - smatra Grubeša.

Prema njegovim riječima, kada govorimo o revidiranoj strategiji i o zakonima koji se tiču pravosuđa i cjelokupnoj problematici u pravosuđu BiH, poželjna je sinergija politike i struke, koja se pokazala na revidiranoj strategiji, koja nije usvojena na prošloj sjednici.

- Nadam se i očekujem da se strategija što prije nađe na dnevnom kako bismo je usvojili - zaključio je ministar Grubeša.


IZVOR: Vebsajt Dnevni avaz, 05.08.2019.

Naslov: Redakcija