Zastava Srbije | Zastava Crne Gore

KONFERENCIJA SINDIKATA RS PRIPREMA ZAHTJEV ZA IZMJENE VIŠE ZAKONA

06.08.2019.


Predsjednik Konfederacije sindikata Republike Srpske Željko Tepavčević najavio je da će u srijedu, 7. avgusta, više od 300 predstavnika članova Konfederacije donijeti deklaraciju koja će se odnositi na krucijalna pitanja prava radnika, a kao osnovni zahtjev istakao je usklađivanje zakona o platama sa krovnim Zakonom o radu.

Tepavčević je na konferenciji za novinare u Trebinju rekao da će se zahtjevi, koji će biti doneseni na saboru predsjednika sindikalnih organizacija Konfederacije sindikata Srpske, odnositi na izmjene Zakona o radu, Zakona o državnim službenicima, Zakona o jedinicama lokalne samouprave.

On je naveo da će ti stavovi i zaljučci biti upućeni svim nadležnim instuticijama, predsjedniku Republike srpske, Narodnoj skupštini, Vladi i da će biti zatraženo da budu uvršteni kao platforma ekonomske politike za 2020. godinu.

- Obradićemo svu problematiku, od problematike zdravstenih radnika, radnika u obrazovanju do proizvođača, metalske industrije, Elektroprivrede, gdje ćemo da stavimo akcenat na povećanje plata onim zaposlenima koji rade u proizvodnji, u održavanju, od čega i zavisi uspješno poslovanje - naglasio je Tepavčević.

Tepavčević se osvrnuo na opšti kolektivni ugovor, rekavši da on nije bio prihvatljiv za Konfederaciju sindikata Republike Srpske, jer su tim ugovorom data manja prava radnicima, čak i od onih koje je zakon dao.

On je istakao da je Konfederacija sindikata sa Unijom poslodavaca potpisala Memorandum, te izrazio očekivanje da će u narednim mjesecima doći do potpisivanja granskih kolektivnih ugovora, što će doprinijeti poboljšanju privrednog ambijenta i povećanju prava zaposlenih u Reublici Srpskoj.


IZVOR: Vebsajt RTRS, 05.08.2019.

Naslov: Redakcija