Zastava Srbije | Zastava Crne Gore

ODRŽANA SJEDNICA SAVJETA MINISTARA BIH

06.08.2019.


Na sjednici Savjeta ministara Bosne i Hercegovine razmatrani su zaključci Predstavničkog doma PSBIH koji se odnose na rad pravosudnih institucija u našoj zemlji.

Ministar pravde BiH Josip Grubeša izjavio je da su se u razgovorima najviše bazirali na rad Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH (VSTS), uz konstataciju  da je resorno ministarstvo dužno da nastavi reforme u pravosuđu.

Grubeša je, između ostalog, kazao da je Ministarstvo pravde pronašlo način da proces ipak bude nastavljen, uprkos nedolasku predstavnika iz Republike Srpske. Prema njegovim riječima, Ministarstvo pravde će uskoro dati prijedlog zakona o VSTS-u koji će se naći na radnoj grupi.

Sjednici u Sarajevu nije prisustvovao ministar bezbjednosti Dragan Mektić, pa je tačka o problemu migrantske krize u BiH skinuta sa dnevnog reda.

Kako je ranije najavljeno, Savjet ministara Bosne i Hercegovine trebalo je danas da razmatra informacije koje se odnose na sveobuhvatni plan mjera i aktivnosti radi rješavanja problema povećanog priliva migranata, stanje u oblasti migracija u Bosni i Hercegovini, kao i prijedlog sporazuma o pružanju pomoći i operativnoj saradnji u nadzoru granice.

Savjet ministara je usvojio dokument Ekonomski trendovi – izvještaj za 2018. godinu, u kojem se navodi da je BiH u 2018. ostvarila ekonomski rast viši od tri posto, što je na nivou rasta od prethodne godine.

Ekonomski rast ostvaren je zahvaljujući povećanju u okviru svih kategorija BDP-a, navodi se u dokumentu Direkcije za ekonomsko planiranje BiH.


IZVOR: Vebsajt BHRT, 05.08.2019.

Naslov: Redakcija