Zastava Srbije

JAVNA RASPRAVA O NACRTU ZAKONA O KORIŠTENJU I NABAVCI SLUŽBENIH PUTNIČKIH AUTOMOBILA U ORGANIMA UPRAVE FBIH: Rasprava će se održati 06. jula 2022. godine u zgradi Parlamenta Federacije BiH

06.07.2022.


Klub zastupnika Država i predlagač Zakona zastupnik Adis Arapović, pozivaju Vas na javnu raspravu o Nacrtu zakona o korištenju i nabavci službenih putničkih automobila u organima uprave FBIH, koja će se održati u srijedu 06.07.2022. godine u 11.00 sati u zgradi Parlamenta Federacije BiH (sala 320).

Zbog brojnih primjera zloupotrebe službenih vozila u privatne svrhe, zbog niza dokumentiranih dokaza od strane Ureda za reviziju institucija Federacije BiH da je vrlo česta praksa da se službena vozila neodgovorno i neracionalno koriste za neposlovne ili neslužbene svrhe, te zbog poznate prakse da se službena vozila koriste za političke, predizborne i slične potrebe, a sve zbog činjenice da upravljanje službenim automobilima do sada nije bilo propisano zakonom, već podzakonskim aktom bez instrumenata kontrole i nadzora, ukazala se potreba za donošenjem obuhvatnog zakona koji bi precizno uredio oblast nabavke i upravljanja s preko hiljadu službenih vozila institucija i organa uprave na nivou Federacije BiH.

Buduće postupanje po ovom Zakonu, osigurat će odgovornije, racionalnije i transparentnije korištenje ovog oblika javne imovine. Takođe, uspostava jedinstvenog Registra službenih vozila na nivou Federacije BiH, te jedinstvenog obilježavanja vozila na najbolji način će se spriječiti neodgovorno korištenje javne imovine, dok će građani i poreski obveznici imati više povjerenja u korištenje javnih resursa od strane najviših zvaničnika, nosilaca javnih funkcija i rukovodilaca.


IZVOR: Vebsajt Parlamenta FBiH, 05.07.2022.

Naslov: Redakcija