Zastava Srbije

ZAKON O DRŽAVLJANSTVU BIH: Ustavnom sudu upućena apelacija o ustavnosti pojedinih zakonskih odredbi

06.07.2022.


Zastupnik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić je Ustavnom sudu uputio zahtjev za ocjenu ustavnosti dijela Zakona o državljanstvu Bosne i Hercegovine ("Sl. glasnik BiH", br. 22/2016 - prečišćen tekst).

Zvizdić je Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine uputio zahtjev za ocjenu ustavnosti člana 14. Zakona o državljanstvu.

Navedena zakonska odredba previđa da se lice kojem je državljanstvo BiH "radi sticanja ili zadržavanja državljanstva druge države, prestalo odricanjem ili otpustom, može podnijeti zahtjev za ponovno sticanje državljanstva BiH, samo ukoliko ispunjava određene uslove".

Uslovi za podnošenje zahtjeva za državljanstvo u tom slučaju su odobren privremeni boravak na teritoriji Bosne i Hercegovine najmanje jednu godinu neposredno prije podnošenja zahtjeva ili odobren stalni boravak.

"Cilj je omogućiti povrat državljanstva BiH za preko 100.000 osoba koji žive u državama koje sada dozvoljavaju dvojno državljanstvo, dok im, paradoksalno, bh. zakon to onemogućava", istakao je Zvizdić.

Kompanija Paragraf Lex BA ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenijetih iz spoljnih sadržaja, odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vijesti" su namijenjene u svrhu opšteg informisanja.


IZVOR: Vebsajt Klix, 04.07.2022.

Naslov: Redakcija