Zastava Srbije

EVROPSKA BANKA ZA OBNOVU I RAZVOJ: Dva miliona evra za ulaganja u energetsku efikasnost

06.07.2021.


Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) podržava ulaganja u poboljšanje energetske efikasnosti u domaćinstvima u BiH, putem zajma za Prokredit banku u iznosu od dva miliona evra.

Sredstva će biti dostupna klijentima za ulaganja u poboljšanje izolacije, prozore, pumpe za grijanje, solarne panele i druge vrste poboljšanja, s ciljem povećanja energetske efikasnosti domova i smanjenja energetskog intenziteta, saopšteno je iz EBRD-a.

U saopštenju se navodi da će zajmoprimci, nakon uspješnog sprovođenja, imati pravo na vraćanje sredstava do 20 odsto iznosa zajma, kao podsticaj koji finansira EU.

Sredstva u iznosu od 135 miliona evra obezbijeđena su putem Programa finansiranja zelene ekonomije (GEFF) za zapadni Balkan, koji podržava energetski efikasna rješenja za izgradnju zelenije i održivije ekonomije.

Program podržavaju EU, Investicioni okvir za zapadni Balkan (VBIF) i austrijsko Savezno ministarstvo finansija, a dio Regionalni program energetske efikasnosti (RPEE) za zapadni Balkan.

Direktor EBRD-a za BiH Manuela Nesl izrazila je zadovoljstvo što će putem GEFF linije biti omogućeno povoljno finansiranje domaćinstvima u BiH za ulaganja u mjere energetske efikasnosti, a što će voditi kvalitetnijem životu, ali i nižim računima za struju.

"U zemlji u kojoj prevladavaju zagađenje vazduha i visoki energetski intenzitet, ovo je izuzetno važno. Ovaj zajam dio je zelene agende EU za zapadni Balkan i nastavićemo usko sarađivati s našim partnerima - EU, Austrijom i VBIF-om, radi poboljšanja energetske efikasnosti u svim sektorima privrede i smanjenja energetskog intenziteta u regionu", istakla je Neslova.


IZVOR: Vebsajt Nezavisne, 2.07.2021.

Naslov: Redakcija