Zastava Srbije

EU ZA SAOBRAĆAJNE I ENERGETSKE PROJEKTE U ZEMLJAMA ZAPADNOG BALKANA DAJE 150 MILIONA EVRA


  • EU ZA SAOBRAĆAJNE I ENERGETSKE PROJEKTE U ZEMLJAMA ZAPADNOG BALKANA DAJE 150 MILIONA EVRA

Evropska unija izdvojiće gotovo 150 miliona evra za saobraćajne i energetske projekte u zemljama Zapadnog Balkana sa ciljem njihovog povezivanja, rekao je evropski komesar za proširenje i politiku susjedstva, Johanes Han.

Plan je objelodanjen na poslovnom forumu u okviru Samita o zapadnom Balkanu u Parizu.

- To pokazuje koliko je EU ozbiljna kada je riječ o obećanju da će do 2020. godine staviti na raspolaganje ukupno milijardu evra za sufinansiranje na agendi povezivanja - rekao je Han.

Poručio je da će potencijal koji ima povezivanje između zemalja regiona biti sasvim iskorišćen samo ako te zemlje u potpunosti sprovedu sve potrebne reforme.

- Odlučili smo da izdvojimo 96 miliona evra za tri željeznička infrastrukturna projekta u Srbiji, Albaniji i na Kosovu. Obezbijedićemo i 50 miliona evra za ekološke mjere kao što je energetska efikasnost u stambenim zgradama i hidroprojektima manjeg obima - rekao je Han.

Istakao je da se povezivanjem može povećati konkurentnost regiona tako što se smanjuju troškovi za preduzeća prilikom transporta robe.

- Taj potencijal će biti u potpunosti iskorišćen samo ako zemlje potpuno sprovedu potrebne reforme uz istovremeno fokusiranje na najvažnije investicione prioritete - istakao je Han.

Napomenuo je da je EU ušla u tešku fazu, ali da izgledi za članstvo u Uniji nastavljaju da podstiču transformaciju i učvršćuju stabilnost u zemljama jugoistočne Evrope.

- Izlazak jedne zemlje iz EU ne znači da je zaustavljen proces širenja Unije, već postoji mnogo razloga da se s tim nastavi. I dalje postoji evropska perspektiva zemalja Zapadnog Balkana - rekao je Han.

Ministar finansija Francuske Mišel Sapen je rekao da je veoma bitno da bude zadržana evropska perspektiva za zemlje Zapadnog Balkana i najavio da će njegova zemlja biti aktivnija u finansiranju projekata i da ulazi u fond donacijom od milion evra.

Forum je dio Samita o Zapadnom Balkanu, kojem prisustvuju visoki zvaničnici zemalja regiona. To je treća konferencija u okviru Berlinskog procesa, koji je pokrenula nemački kancelar Angela Merkel sa ciljem podsticanja evropske perspektive regiona i njegovog razvoja.

- Poboljšanje uslova života, više stabilnosti, bezbjednosti i blagostanja na Balkanu je i u našem interesu - poručio je ministar inostranih poslova Austrije Sebastijan Kurc.

Evropski komesar za transport Violeta Bulc ocijenila je da je Zapadni Balkan strateški region sa ogromnim neiskorišćenim potencijalom i da održiva, efikasna i integrisana transportna mreža može da djeluje kao pokretač za bližu saradnju u okviru regiona i sa EU.

- Naš prioritet je da se postaramo da se region Zapadnog Balkana ne samo dobro poveže sa EU već da se i u potpunosti integriše u transportnu politiku. U tome bi transportna zajednica sa Zapadnim Balkanom odigrala ključnu ulogu. Njeno uspostavljanje više nego ikad predstavlja prioritet - rekla je Bulc.

BiH u Parizu predstavljaju predsjedavajući Savjeta ministara Denis Zvizdić i ministri Mirko Šarović i Adil Osmanović.

Izvor: Vebsajt Glas Srpske, Marijana Miljić, 05.07.2016.