Zastava Srbije

ZAKON O SLOBODI PRISTUPA INFORMACIJAMA NA NIVOU INSTITUCIJA BIH: Očekuje se donošenje odluke o visini naknade prilikom dostavljanja informacija

06.06.2024.


Savjet ministara BiH uskoro bi trebao donijeti odluku o visini naknade prilikom dostavljanja informacija u skladu sa Zakonom o slobodi pristupa informacijama na nivou institucija Bosne i Hercegovine ("Sl. glasnik BiH", br. 61/2023) za fizičke i pravne osobe.

Predloženo je da visina naknade za svaku stranicu umnožavanja standardne veličine iznosi 0,5 KM, dok je za svaki CD, DVD ili USB predviđeno plaćanje naknade od 20 KM, a uz sve to plaćaće se i troškovi dostave od 10 KM.

"Prvih 20 stranica umnožavanja materijala, standardne veličine je besplatno, dok se za sve tražene informacije preko ove količine iznos naknade uplaćuje unaprijed javnom organi koji daje informaciju", piše u Odluci o visini naknade materijalnih troškova saglasno Zakonu o slobodi pristupa informacijama na nivou institucija BiH, koja bi se uskoro trebala naći na sjednici Savjeta ministara BiH.

U odnosu na postojeću Odluku, poskupljuje dostava CD-a, DVD-a i USB-a sa 10 na 20 KM; a uvodi se i plaćanje dostave materijala od 10 KM.

Kompanija Paragraf Lex BA ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenijetih iz spoljnih sadržaja, odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vijesti" su namijenjene u svrhu opšteg informisanja.


IZVOR: Izvor: Vebsajt Nezavisne, Uroš Vukić, 31.05.2024.

Naslov: Redakcija