Zastava Srbije

ZAKON O PLATAMA I NAKNADAMA SUDIJA I JAVNIH TUŽILACA U RS: Predviđeno da plate budu povećane za 10 odsto

06.06.2022.


Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske usvojili su, u prvom dijelu 22. redovne sjednice, u Banjoj Luci, Zakon o platama i naknadama sudija i javnih tužilaca u Republici Srpskoj, po hitnom postupku, kojim je predviđeno je da plate budu povećane za 10 odsto.

Ministar pravde u Vladi Republike Srpske Anton Kasipović je, obrazlažući ovo zakonsko rješenje, rekao da plate nosiocima najviših pravosudnih funkcija nisu povećane od 2013. godine, te da su Zakonom utvrđene plate, naknade i materijalna prava sudija i javnih tužilaca.

On je napomenuo da donošenje navedenog zakona ima za cilj povećanje osnovne plate sudija i javnih tužilaca u istom procentu, kao i plata svim zaposlenima koje se obezbjeđuju iz budžeta Republike Srpske.

Ministar Kasipović je podsjetio da su predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković i predsjednik Sindikata pravosuđa Siniša Petrović 10. maja utvrdili cijenu rada od 110 KM za zaposlene na koje se primjenjuje Zakon o platama zaposlenih u institucijama pravosuđa Republike Srpske ("Sl. glasnik RS", br. 66/2018, 54/2019, 105/2019, 49/2021 i 119/2021).

"Radi proporcionalnog povećanja plata sudija i javnih tužilaca u istom procentu kojim se predviđa povećanje plata zaposlenima koji se finansiraju iz budžeta Republike Srpske, kako sudije i javni tužioci ne bi bili u nepovoljnijem položaju u odnosu na sve druge zaposlene, te kako bi se izbjegle štetne posljedice za navedenu kategoriju, ovaj zakon je neophodno donijeti u što kraćem roku, a to podrazumijeva njegovo donošenje po hitnom postupku", zaključio je ministar Kasipović.


IZVOR: Vebsajt Ministarstvo pravde RS, 02.06.2022.

Naslov: Redakcija