Zastava Srbije | Zastava Crne Gore

DOM NARODA PARLAMENTARNE SKUPŠTINE BIH: Podržan Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o krivičnom postupku BiH, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu u institucijama BiH

06.06.2018.


Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH kojim je bilo predviđeno uvođenje tehnoloških novina poput optičkog skeniranja glasačkih listića, uvođenja biometrijskih čitača otiska prsta i video-nadzora odbijen je u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Dom naroda prihvatio je većinom glasova negativno mišljenje Ustavnopravne komisije za ovaj zakon, čime je okončana njegova procedura u parlamentu.

Učestvujući u raspravi o navedenom zakonu predsjedavajući Doma naroda Ognjen Tadić ocijenio je da bi se nastavljanjem procedure za ovaj zakon izgubilo dragocjeno vrijeme.

"Ako ga vratimo Ustavnopravnoj komisiji, ništa se neće riješiti", konstatovao je Tadić i zauzeo se za deblokadu situacije, za koju je naveo da je posljedica podijeljenosti dva bloka u parlamentu.

Dom naroda nije podržao ni Prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Zakona o nezavisnim i nadzornim tijelima, koji je predložio Savjet ministara, kao ni Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti lica koja prijavljuju korupciju u institucijama BiH, a koji su predložili delegati Bariša Čolak, Halid Genjac i Darko Babalj.

Podršku delegata dobio je Izvještaj o radu Savjeta nacionalnih manjina BiH za prošlu godinu, dok nisu usvojeni izvještaji Centralne banke i Upravnog odbora Izvozno-kreditne agencije.

Izvještaj o radu Državne regulatorne komisije za električnu energiju u 2017. godini usvojen je, uz zaključak da Komisija dostavi Domu naroda izvještaj po sektorima o iznosima i rezultatima subvencija za električnu energiju.

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH je podržao principe Prijedloga zakona o izmjenama Zakona o krivičnom postupku BiH, koji su predložili delegati iz Kluba hrvatskog naroda: Ljilja Zovko, Bariša Čolak, Zdenka Džambas, Mario Karamatić i Martin Raguž.

Također su podržani i principi Prijedloga zakona o izmjenama i dopuni Zakona o krivičnom postupku BiH, koji je predložio delegat Halid Genjac.

Podsjećanja radi, Ustavni sud je prošle godine donio odluku kojom je osporio pojedine odredbe Zakona o krivičnom postupku BiH, a Parlamentarna skupština BiH je trebala u roku od šest mjeseci usvojiti izmjene koje će osigurati usaglašenost tih članova s Ustavom BiH.

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH je usvojio Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o službi u Oružanim snagama BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Vijeće ministara BiH ranije je utvrdilo prijedlog ovog zakona radi usklađivanja sa zaključkom Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost Parlamentarne skupštine BiH u pogledu dužine trajanja službe vojnika u profesionalnoj vojnoj službi.

Predloženim izmjenama maksimalna dužina trajanja službe vojnika pomjera se do navršenih 40 godina, s dosadašnjih 35, odnosno 38 godina, čime BiH slijedi praksu zemalja regije.

Istovremeno se propisuje procedura za produženje ugovora u pogledu ispunjavanja psihofizičkih standarda, što će omogućiti kontinuiranu spremnost vojnika u izvršavanju zadataka i, uz njihovo stečeno iskustvo, dodatano ojačati Oružane snage BiH.

Dopunama Zakona, između ostalog, pomjera se i dužina trajanja službe vojnika u rezervnom sastavu sa 35 na 40 godina života.

Delegati nisu prihvatili negativno mišljenje Zajedničke komisije za ljudska prava Parlamentarne skupštine BiH o Prijedlogu zakona o izmjeni i dopunama Zakona o ombudsmenu za ljudska prava BiH, koji je predložilo Vijeće ministara BiH.

Ovaj zakonski prijedlog vraćen je komisiji da ga ponovno razmotri i sačini novi izvještaj.

Dom naroda je podržao Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu u institucijama BiH.

S obzirom na to da je Predstavnički dom ranije usvojio ovaj zakon u nešto drugačijem tekstu nego što ga je danas usvojio Dom naroda, bit će obavljeno usaglašavanje između domova.


IZVOR: Vebsajt Glas Srpske i Vijesti, 05.06.2018.

Izvod iz vijesti, Naslov. Redakcija


Radno vrijeme:


Ponedjeljak - petak

7:30 - 15:30


Kontaktirajte nas:


BANJA LUKA

+387 51 962 988
+387 51 962 989
+387 51 962 155


BIJELJINA

+387 64 4600-912
+387 64 4600-915


SARAJEVO

+387 33 873 770
+387 33 873 771
+387 33 873 772