Zastava Srbije

ZAKON O UREĐENJU PROSTORA I GRAĐENJU: Iako je prošlo pet mjeseci od isteka roka za legalizaciju, budućnost divljih objekata i dalje nije poznata. U Ministarstvu za prostorno uređenje izmjene Zakona, a u tom postupku trebalo bi da se iskristališe šta čeka građevine za koje nije podnesen zahtjev za legalizaciju

06.06.2017.


U većini gradova i opština u Republici Srpskoj još se ne preduzimaju nikakve mjere protiv vlasnika nelegalnih objekata, a predstavnici lokalnih zajednica čekaju instrukcije Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS o daljim koracima.

Posljednjeg dana 2016. godine istekao je rok za legalizaciju bespravno izgrađenih objekata, kojih je prema procjenama Ministarstva u RS bilo oko 80.000. Tek za polovinu njih podnesen je zahtjev za ozakonjenje. Iako je prošlo pet mjeseci od isteka roka za legalizaciju, sudbina divljih objekata i dalje nije poznata. U Ministarstvu za prostorno uređenje ukazali su da pripremaju prijedlog izmjena Zakona o uređenju prostora i građenju ("Sl. glasnik RS", br. 40/2013, 2/2015 - odluka US, 106/2015 i 3/2016 - ispr.), a u tom postupku trebalo bi da se iskristališe šta čeka građevine za koje nije podnesen zahtjev za legalizaciju.

U Ministarstvu navode da bi prijedlog ovog zakona, prema programu rada Narodne skupštine RS, pred poslanicima trebalo da se nađe u četvrtom kvartalu ove godine. Pored toga, nadležni ne kriju nezadovoljstvo što uprkos brojnim olakšicama, kako u pogledu obima obavezne dokumentacije, tako i u pogledu cijene, mnogi vlasnici nisu predali zahtjev za legalizaciju.

- Prvobitnim zakonom bilo je propisano da građani plaćaju jedinstvenu naknadu za legalizaciju, koja je bila izuzetno povoljna i čija visina je zavisila od veličine objekta - rekli su u Ministarstvu, dodajući da je bilo dovoljno da vlasnici bespravno sagrađenih objekata do kraja godine podnesu samo zahtjev, a da se propisana dokumentacija i dokazi pribavljaju u toku postupka.

- Međutim, ni to nije dalo rezultate koje smo očekivali - naglasili su Ministarstvu.

Iako se mogu pohvaliti sa najviše podnesenih zahtjeva za legalizaciju u odnosu na broj bespravno izgrađenih objekata, u Gradskoj upravi Banjaluka ističu da bi bilo dobro vlasnicima dati još jednu priliku za legalizaciju.

- Rušenja nelegalnih objekata na području Banjaluke još nije bilo. Međutim, vlasnici takvih objekata u budućnosti mogu imati problema, posebno kad su u pitanju komšijski sporovi - rekli su u Gradskoj upravi Banjaluka.

Rušenja bespravno izgrađenih objekata još nije bilo ni na području Kozarske Dubice, gdje je u odnosu na broj bespravno izgrađenih objekata zahtjeve za legalizaciju podnijelo nešto više od tri odsto vlasnika. Prema riječima načelnika ove opštine Radenka Reljića, nadležne službe, kao i u većini dijelova Srpske, čekaju da vide šta će uraditi druge lokalne zajednice.


IZVOR: Vebsajt Glas Srpske, Danijela Stokanić, 05.06.2017.

Izvod iz vijesti, Naslov: Redakcija