Zastava Srbije | Zastava Crne Gore

NACRT ZAKONA O OSNOVNOM VASPITANJU I OBRAZOVANJU: Neophodno pooštriti uslove za obavljanje ljekarskih pregleda prosvjetnih radnika i propisati obavezu roditelja da informišu stručne službe škole o zdravstvenom stanju djeteta


"Svrha donošenja novog Zakona o osnovnom vaspitanju i obrazovanju je da se neke odredbe preciznije definišu, a nedorečenosti otklone, kao i da se iznađu nova zakonska rješenja sa ciljem što efikasnije primjene zakona u praksi i unapređenja osnovnog obrazovanja", rekla je pomoćnik ministra za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje, Radmila Kocić Ćućić, na javnoj raspravi o Nacrtu zakona o osnovnom vaspitanju i obrazovanju u Prijedoru.

Predsjednik Aktiva direktora srednjih škola regije Prijedor Valentina Sovilj pozdravila je donošenje novih zakona za sve nivoe obrazovanje, ocijenivši da su nedostajali propisi u brojnim segmentima uprkos brojnim podzakonskim aktima.

Učesnici javne rasprave o novom Zakonu o osnovnom vaspitanju i obrazovanju u Republici Srpskoj, održane u Prijedoru, zatražili su da bude izmijenjen ili ukinut pravilnik o prijemu zaposlenih u škole i da se pooštre uslovi za obavljanje ljekarskih pregleda prosvjetnih radnika.

Direktor Osnovne škole "Jovan Cvijić" iz Brezičana kod Prijedora, Olivera Brdar Mirković, rekla je da ima mnogo škola koje se susreću sa situacijom da je ljekarskim pregledom omogućeno prosvjetnom radniku da radi, iako ima zdravstvenih poteškoća zbog kojih ne bi trebalo da ulazi u učionicu.

Direktor OŠ "Petar Kočić" Prijedor, Gorana Bosančić, rekla je da je potrebno naći mogućnost da se roditelji, čije dijete ima poremećaj u ponašanju, primoraju na intenzivnu saradnju sa školom radi dobrobiti za dijete.

Direktor OŠ "Branko Ćopić" Prijedor, Sanja Munjiza, zatražila je da se zakonom ili podzakonskim aktima definiše obaveza roditelja, a time i propiše kazna za nepoštovanje te obaveze, da se informišu stručne službe škole o zdravstvenom stanju djeteta, kao i da ljekarsko uvjerenje treba da sadrži mnogo više informacija od jedne jedine - sposoban ili nije sposoban za pohađanje nastave.

Predstavnici škola iz Kozarske Dubice istakli su da je dodatna poteškoća u njihovoj lokalnoj zajednici što opština uopšte ne plaća troškove komisije nadležne za kategorizaciju, te da ta komisija uopšte ne radi, pa škole nemaju nikakvu podršku stručnih službi.

Pomoćnik ministra Radmila Kocić Ćućić rekla je da će primjenom Programa za rani rast i razvoj biti umanjena mogućnost nepravovremenog prepoznavanja razvojnih smetnji kod djece.

"Smatramo da vaspitno-obrazovni karton djeteta treba da sadrži podatke o njegovom zdravstvenom stanju i pokušaćemo postići sporazum o tome sa Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske. Zaštita podataka je neophodna, ali sve će biti u interesu djeteta", navela je Ćućićeva.

Nacrt zakona o osnovnom vaspitanju i obrazovanju Narodna skupština Republike Srpske usvojila je 19. maja 2016. godine.


Izvor: Vebsajt Ministarstvo prosvjete i kulture, 03.06.2016.


Radno vrijeme:


Ponedjeljak - petak

7:30 - 15:30


Kontaktirajte nas:


BANJA LUKA

+387 51 962 988
+387 51 962 989
+387 51 962 155


BIJELJINA

+387 64 4600-912
+387 64 4600-915


SARAJEVO

+387 33 873 770
+387 33 873 771
+387 33 873 772