Zastava Srbije

ZAKON O RADU RS: Sindikati će tražiti izmjene Zakona kako bi radnicima, koji rade od kuće, bilo zagarantovano jasno definisano radno vrijeme, kao i puna plata i ostale naknade, te naknada za korištenje svojih resursa

06.05.2020.


Mnogi radnici u Republici Srpskoj, tokom krize zbog korona virusa, rade od kuće ili na daljinu što je u zapadnim zemljama već odavno uobičajena praksa, ali je na našim prostorima novost.

U Savezu sindikata Republike Srpske kažu da su se radnici iz mnogih profesija u novonastalim okolnostima odlično snašli, a kao posebno pozitivan primjer navode prosvjetare i nastavu na daljinu za osnovne i srednjoškolce.

– I u realnom sektoru mnogi radnici rade od kuće i to nije problem, ukoliko su odnosi između poslodavca i radnika uređeni kako treba. Međutim, rad na crno nekim poslodavcima služi kao okvir za eksploataciju – upozorava predsjednica Saveza Sindikata RS Ranka Mišić.

Najavljuje da će Savez sindikata RS tražiti izmjene Zakona o radu("Sl. glasnik RS", br. 1/2016 i 66/2018) kako bi radnicima, koji rade od kuće, i zakonom bilo zagarantovano jasno definisano radno vrijeme, kao i puna plata i ostale naknade, te naknada za korištenje svojih resursa, poput struje interneta i računara.


IZVOR: Vebsajt Srpskainfo, Milkica Milojević, 01.05.2020.

Naslov: Redakcija