Zastava Srbije

NACRT ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA KRIVIČNOG ZAKONIKA RS: Uvođenje krivičnih djela protiv časti i ugleda ne ograničava slobodu govora, već djeluje preventivno

06.04.2023.


Ministar pravde Republike Srpske Miloš Bukejlović govorio je o Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske, kojim se između ostalog, kriminalizuje kleveta, te objasnio na šta se sve konkretno ove izmjene odnose.

Nacrt zakona Narodna skupština RS je usvojila na Drugoj redovnoj sjednici održanoj 23. marta. Ove sporne izmjene naišle su na negodovanje, kako domaćih tako i inostranih predstavnika prvenstveno jer, kako kažu, ovim izmjenama se ukida medijska sloboda i sloboda govora.

RS uvodi kazne za klevetu i do 100.000 KM, neće biti dozvoljeno pisati ni o čijem ličnom životu

Bukejlović je podsjetio da je Vlada RS-a, u proteklih 100 dana utvrdila, a NSRS usvojila Nacrt zakona, kojim je propisano uvođenje krivičnog djela protiv časti i ugleda.

"Uvođenjem krivičnih djela protiv časti i ugleda, cilj nije bio da se ograniči sloboda govora već da se djeluje preventivno. Svjedoci smo brojnih uvreda upućenih drugima u saobraćaju, u redu na kasi supermarketa, a naročito na društvenim mrežama. Specifičnost današnjeg vremena je da su društvene mreže preplavljene neprimjerenim sadržajima, a zakon će da uspostavi regulativu", dodao je Bukejlović.

On je pozvao zainteresovane da učestvuju u javnoj raspravi o navedenom zakonskom rješenju i izrazio uvjerenje da će se doći do najboljih rješenja.

Bukejlović je istakao da je cilj Nacrta zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija prevencija i sprečavanje zloupotrebe rada ovih organizacija.

Navodi da će biti omogućeno, pored kontrole redovnog poslovanja, uvođenje inspekcijskog nadzora jednom godišnje.

"S obzirom na to da je BiH tek od 2020. godine skinuta sa liste visokorizičnih zemalja EU, što pokazuje kako nas gledaju Evropa i svijet, zadatak nam je da zakonom regulišemo rad i transparentnost neprofitnih organizacija", istakao Bukejlović.

On je naglasio da se uvodi mogućnost da građani, republički organi, kao i sva zainteresovana fizička i pravna lica podnesu predstavku na osnovu koje će se vršiti i vanredna inspekcijska kontrola ovih organizacija, te da su ovu oblast zakonski uredile i zemlje u regionu Srbija, Crna Gora i Hrvatska.

Kompanija Paragraf Lex BA ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenijetih iz spoljnih sadržaja, odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vijesti" su namijenjene u svrhu opšteg informisanja.


IZVOR: Vebsajt Klix, 02.04.2023.

Naslov: Redakcija