Zastava Srbije

U REPUBLICI SRPSKOJ POČELA PRIMJENA ELEKTRONSKIH RECEPATA

06.04.2022.


U Republici Srpskoj počela je primjena elektronskih recepata što će pojednostaviti rad zdravstvenog sistema i olakšati pacijentima dostupnost terapija, saopšteno je iz iz Fonda zdravstvenog osiguranja (FZO).

"E-recepti" će donijeti brojne prednosti u zdravstvu poput bržeg izdavanja lijekova, smanjenja mogućnosti grešaka u propisivanju, minimalnog korištenja papira i ostalo, a riječ je o nastavku sprovođenja projekta Integrisanog zdravstvenog informacionog sistema (IZIS).

Iz Fonda napominju da će biti potrebno određeno vrijeme da se svi prilagode novom načinu rada, uključujući i osiguranike, koje mole za razumijevanje ukoliko na početku primjene elektronskih recepata bude nesnalaženja.

"Zdravstveni radnici u ustanovama i apotekama su se u proteklom periodu, zajedno sa implementatorima projekta, intenzivno pripremali za realizaciju e recepata, a budući da je riječ o velikoj novini, Fond je oformio i operativni tim koji će im biti na raspolaganju", navodi se u saopštenju Fonda.

U izuzetnim slučajevima apoteke će i dalje prihvatati papirni recept i to kada je riječ o receptima privatnih ambulanti porodične medicine, ustanova koje pružaju usluge iz ginekologije i pedijatrije, te u slučaju propisivanja lijekova sa opojnim drogama.

"Također, vodit će se računa da se ne osporavaju ni papirni recepti koje iz objektivnih razloga nije bilo moguće propisati i realizovati elektronski, na primjer u slučaju nestanka struje, prekida internet veze i slično", dodaje se u saopštenju.

Osim elektronskih recepata, IZIS podrazumijeva i primjenu elektronskih kartica umjesto zdravstvene knjižice, elektronskih uputnica i elektronskog kartona.

Do sada je 60 posto osiguranika preuzelo svoju elektronsku karticu, odnosno više od 640.000 osiguranika, a iz FZO napominju da se i dalje uporedo koriste elektronske kartice i stara zdravstvena knjižica.

Kompanija Paragraf Lex BA ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenijetih iz spoljnih sadržaja, odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vijesti" su namijenjene u svrhu opšteg informisanja.


IZVOR: Vebsajt Klix, 01.04.2022.

Naslov: Redakcija