Zastava Srbije

PRAVILNIK O REGISTRACIJI VOZILA: Tehnički pregledi vozila iz RS-a se ipak priznaju u FBiH

06.04.2022.


Ministarstvo komunikacija i transporta BiH obavijestilo je kantonalne MUP-ove u Federaciji BiH da moraju primjenjivati pravilnike usklađene na državnom nivou kada je u pitanju priznavanje tehničkih pregleda u oba bh. entiteta.

To znači da će se tehnički pregledi iz Republike Srpske priznavati u Federaciji BiH pri registraciju vozila, i obratno, uprkos odluci Vlade Federacije BiH od 10. marta ove godine kojom više nisu priznati tehnički pregledi vozila izvršeni izvan FBiH.

Naime, odluka Vlade Federacije Bosne i Hercegovine koja je stupila na snagu 10.03.2022. godine nije u skladu sa važećim zakonodavstvom u BiH, pošto je u suprotnosti sa odredbom člana 73. stav 1. Pravilnika o registraciji vozila, kao državnog propisa.

Odredbom člana 73. stav 1, Pravilnika o registraciji vozila propisano je da nadležno tijelo u procesu registracije vozila prihvata dokaz o tehničkoj ispravnosti vozila sa bilo koje stanice tehničkog pregleda vozila koja je uvezana u informacioni sistem.

Ministarstvo komunikacija i transporta BiH je u odgovorima kantonalnim Ministarstvima unutrašnjih poslova istaklo da svako pozivanje na zakonodavstvo na snazi u Federaciji BiH, a koje nije usklađeno sa zakonom na nivou Bosne i Hercegovine, proizvodi postupanje u suprotnosti sa važećim zakonodavstvom.

Nadležni organ u postupku registracije u skladu sa Zakonom je organ nadležan za unutrašnje poslove i navedeno je da se odluke kojima se narušava jedinstven sistem registracije bez odlaganja stave van snage.

Ranijim dopisima Ministarstvo je obavjestilo da su odredbe Pravilnika o tehničkim pregledima vozila u pogledu implementacije video nadzora stupile na snagu 31.12.2020. i da su ispunjeni uslovi za punu primjenu člana 73. Pravilnika o registraciji vozila.

Shodno navedenom Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo postupa u skladu sa Odredbom člana 73. stav 1, Pravilnika o registraciji vozila i prihvata potvrde o tehničkim pregledima urađene na području RS-a.

Kompanija Paragraf Lex BA ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenijetih iz spoljnih sadržaja, odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vijesti" su namijenjene u svrhu opšteg informisanja.


IZVOR: Vebsajt Klix, 01.04.2022.

Naslov: Redakcija