Zastava Srbije

ODLUKA O PROPISIVANjU MJERE NEPOSREDNE KONTROLE CIJENA UTVRĐIVANjEM MAKSIMALNE VISINE MARŽI ZA POJEDINE OSNOVNE ŽIVOTNE NAMIRNICE I DRUGE PROIZVODE: Fiksiranje marži naišlo na kritiku poslovne zajednice i različita tumačenja stručne javnosti

06.04.2021.


Odluka o propisivanju mjere neposredne kontrole cijena utvrđivanjem maksimalne visine marži za pojedine osnovne životne namirnice i druge proizvode ("Sl. novine FBiH", br. 26/2021) Vlade Federacije Bosne i Hercegovine da uspori rast cijena kroz fiksiranje marži naišla je na kritiku poslovne zajednice i različita tumačenja ekonomske struke.

Zanimljivo je kako iz parlamentarnih redova dolaze komentari kako je Novalićeva vlada pogrešno implementirala zahtjeve parlamenta forimirajući odluku preširoko i fiksirajući marže na cijene roba koje ne spadaju u osnovne namirnice nužno potrebne za život, već da u nju potpadaju i brojne luksuzne robe.

Odluka Vlade Federacije Bosne i Hercegovine u vezi ograničavanja marži ima potencijal da donese više štete, nego li koristi, kako ekonomiji, tako i potrošačima, smatra ekonomski analitičar Admir Čavalić.

"Federalna vlada sama ne vjeruje u ove mjere, već su iste donesene pod pritiskom parlamenta. Ono što je sporno jeste pogrešna dijagnoza problema – u prvim mjesecima 2021. godine nisu rasle marže na nabavnu cijenu, već ukupni troškovi proizvodnje shodno globalnim dešavanjima. Nije došlo do značajnijeg rasta marža, naprotiv neke su smanjenje radi prilagođavanja novim tržišnim uslovima tj. održavanja konkurentnosti cijena. Istina, taj efekat nije bilo moguće postići kod svakog proizvoda, što i jeste izazvalo revolt potrošača", kaže Čavalić.

Međutim, sve ovo je rezultat globalnih dešavanja – cijene rast u većini zemalja, naročito otvorenim ekonomijama poput naše, dodaje on. Ovo je rezultat strukturnih promjena u globalnoj potražnji, zatim rastu cijene nafte i naftnih derivata, kao i drastičnom rastu transportnih troškova (brodskog transporta, posebno).

Čak je i blokada u Sueskom kanalu imala minimalan, ali negativan uticaj na navedeno, navodi analitičar. Shodno navedenom, ne možemo komparirati prošlogodišnje stanje privremenih nestašica, panike i "divljanja cijena" sa stanjem danas.

"Zbog toga se ova odluka imati niz negativnih efekata. Prije svega propast sitnih trgovaca i proizvođača čije se poslovanje zbog nemogućnosti ostvarivanja ekonomije obima, svodi na nešto više marže na nabavne cijene. Problem je da svi mi odmah pomislimo na velike trgovinski lance pri razmatranju ove mjere, međutim, niko ne vidi lokalnu, porodičnu prodavnicu različitih proizvoda", kaže on.

Veliki trgovinski lanci temelje svoje poslovanje na sistemu niskih marži, dodaje, a posljedično propadanje mikro i malih biznisa znači veći broj nezaposlenih osoba. Dalje, moguće je da će doći do nestašica određenih proizvoda, ili pak premještanju plasmana istih na tržište Republike Srpske i Brčko distrikta. Na kraju, neizvjestan je sam pad cijene, izuzev naftnih derivata.

"Ubjeđen sam da će Vlada Federacije Bosne i Hercegovine vrlo brzo povući ovu odluku. Ako se nastoji imati indirektni uticaj na cijene onda se to treba raditi dugoročno kroz jačanje konkurencije, otvaranje granica, unaprjeđenje poslovnog okruženja, kao i jačanje produktivnosti i drugih ekonomskih parametara. Kratkoročno, tu je sistem robnih rezervi", zaključio je Čavalić.


IZVOR: Vebsajt Klix, 02.04.2021.

Naslov: Redakcija