Zastava Srbije

PREDSTAVNIČKI DOM PARLAMENTARNE SKUPŠTINE BIH: Poslanici odbili razmatranje prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u BiH, Zakona o uplatama na Јedinstveni račun i raspodjeli prihoda, te Zakon o sistemu indirektnog oporezivanja u BiH, po hitnoj i skraćenoj proceduri, što znači da će biti upućeni u redovnu proceduru

06.04.2017.


Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine odbili su 5. aprila 2017. godine na hitnoj sjednici u Sarajevu da Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u BiH, kojim se predviđa povećanje akciza na naftu i naftne derivate od 15 feninga, bude razmatran po hitnoj proceduri.

Za hitnost procedure bilo je 19 poslanika, 19 ih je bilo protiv, i jedan suzdržan te nije bilo opće većine. Nije prihvaćeno ni da se Prijedlog zakon razmatra po skraćenoj proceduri jer je 16 poslanika bilo ZA, a 21 protiv takve procedure.

Hitna procedura usvajanja zakona, kakva je predložena i za Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o uplatama na Јedinstveni račun i raspodjeli prihoda, te Zakon o sistemu indirektnog oporezivanja u BiH, koji su iz tog seta, znači da nije moguće podnositi amandmane na utvrđeni tekst zakona, a poslanici su odbili i za ostale zakone da se izjašnjavaju po hitnoj ili skraćenoj proceduri.

Tako će izmjenama zakona o akcizama u BiH, o uplatama na jedinstveni račun i raspodjeli prihoda, te o sistemu indirektnog oporezivanja u BiH, biti razmatrano u redovnoj proceduri.

Dodatni prihodi od akciza bili bi utrošeni za izgradnju autocesta i cesta, a ovim bi se omogućilo aktiviranje već zaključenih kreditnih sporazuma s Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD), Kuvajtskim i OPEC fondom te nastavak aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF).

Nakon što hitna i skraćena procedura nije prihvaćena ni za Prijedlog zakona o osiguranju depozita u bankama BiH, sjednica je okončana.


IZVOR: Vebsajt Vijesti, 05.04.2017.