Zastava Srbije

PRAVILNIK O ČAJU, VOĆNOM ČAJU, BILJNOM ČAJU I INSTANT ČAJU U BIH: Pravilnik omogućava upotrebu međunarodno priznatih analiza za ispitivanje kvaliteta čaja u cilju zaštite zdravlja potrošača

06.03.2023.


Vijeće ministara BiH, na prijedlog Agencije za sigurnost hrane, donijelo je Pravilnik o čaju, voćnom čaju, biljnom čaju i instant čaju kojim su propisani minimalni uvjeti kvaliteta, kao i drugi zahtjevi koji moraju biti ispunjeni u proizvodnji i prometu čaja.

Cilj Pravilnika je omogućavanje upotrebe međunarodno priznatih analiza za ispitivanje kvaliteta čaja u cilju zaštite zdravlja potrošača te otklanjanje nedostataka uočenih prilikom implementacije postojećeg pravilnika, a koji stvaraju poteškoće proizvođačima, kako na domaćem tako i na inozemnom tržištu.

Odredbe ovog pravilnika ne primjenjuju se na biljne sirovine u prometu, čajeve koji spadaju u kategoriju dijetetskih proizvoda i tradicionalne biljne lijekove (ljekoviti čajevi).

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u “Službenom glasniku BiH”, kada prestaje važiti Pravilnik о biljnom, voćnom i instant čaju iz 2011. godine.


IZVOR: Vebsajt Vijeće ministara BiH, 02.03.2023.

Naslov: Redakcija