Zastava Srbije

PRIJEDLOG ZAKONA O POSEBNOM REGISTRU LICA PRAVOSNAŽNO OSUĐENIH ZA KRIVIČNA DJELA SEKSUALNE ZLOUPOTREBE I ISKORIŠTAVANJA DJECE U RS: Bliže propisan pojam “mjesto stanovanja”

06.03.2023.


Vlada Republike Srpske utvrdila je Prijedlog zakona o posebnom registru lica pravosnažno osuđenih za krivična djela seksualne zloupotrebe i iskorištavanja djece, po hitnom postupku.

Ovom zakonom, uređuje se poseban Registar lica pravosnažno osuđenih za krivična djela seksualne zloupotrebe i iskorištavanja djece, propisuje se koja lica i koji lični podaci pravosnažno osuđenih lica se upisuju u Registar, nadležni organ za vođenje Registra, te način čuvanja i davanja na korištenje podataka iz Registra.

U odnosu na važeći zakon, predloženim rješenjima se predviđa upis u Registar šireg kruga lica pravosnažno osuđenih za krivična djela protiv polnog integriteta izvršena na štetu djece i maloljetnih lica.

Naime, od Ministarstva unutrašnjih poslova, kao resorno nadležnog za vođenje Registra dostavljena je Inicijativa za izmjenu Zakona, jer su se u primjeni pojavile određene nejasnoće u vezi sa upisom u Registar lica pravosnažno osuđenih za krivična djela seksualne zloupotrebe i iskorištavanja djece, koja su ta djela učinila po drugim važećim zakonima a koja se vode u kaznenoj evidenciji kod nadležnih organa Republike Srpske, kao i za lica koja u Republici Srpskoj imaju prijavljeno prebivalište, odnosno boravište, a ne vode se u kaznenoj evidenciji nadležnog organa u Republici Srpskoj.

Takođe, ukazala se potreba da se u zakonu pojasne norme, koje se odnose na pojam “mjesto stanovanja”, što stvara određene zloupotrebe za lica koja se u Registru vode, a izbjegavaju obaveze utvrđene ovim zakonom, na način da kao mjesto stanovanja prijavljuju granične opštine u Federaciji.

Podršku kao i predlaganju određenih rješenja dao je i Ombudsman za djecu Republike Srpske.

Imajući u vidu navedeno, bilo je neophodno pristupiti donošenju novog Zakona o posebnom Registru lica pravosnažno osuđenih za krivična djela seksualne zloupotrebe i iskorištavanja djece.


IZVOR: Vebsajt Vlade RS, 02.03.2023.

Naslov: Redakcija