Zastava Srbije | Zastava Crne Gore
glavna-slika
Email Print

ZAKON O ZDRAVSTVENOM OSIGURANjU: Novih 17 osnova za ostvarivanje zdravstvenog osiguranja daju prednost djeci mlađoj od 15 godina, srednjoškolcima i redovnim studentima, trudnicama i oboljelim od teških bolesti. Osiguranici koji nemaju prihode veće od najniže plate u RS treba to da dokažu potvrdom Poreske uprave

06.03.2020.


U poslovnici Fonda zdravstvenog osiguranja (FZO) RS u Banjaluci danima je vladala velika gužva jer su nezaposleni građani masovno pohrlili zbog ostvarivanja prava na zdravstveno osiguranje, a dešava se i da mnogi nisu upoznati s tim šta im treba od dokumentacije, pa se dodatno stvaraju redovi na šalterima kako bi tražili informaciju.

Te podatke oni mogu dobiti i na pultu za informacije na ulazu, ali ipak mnogi se guraju ispred šaltera. Takođe, kako navode iz Fonda, zaštitnici prava daju informacije osiguranicima, a brojevi telefona s imenima i prezimenima zaštitnika prava jasno su naznačeni i na internet stranici FZO-a.

Podsjećamo, novim Zakonom o zdravstvenom osiguranju ("Sl. glasnik RS", br. 18/1999, 51/2001, 70/2001, 51/2003, 57/2003 - ispr.,17/2008, 1/2009, 106/2009, 39/2016 - odluka US, 110/2016 i 94/2019 - dalje: Zakon) nezaposlenost više nije osnov za prijavu na zdravstveno osiguranje, te građani koji su preko Zavoda za zapošljavanje ostvarivali pravo na zdravstveno osiguranje, umjesto u Zavod, sada dolaze direktno u FZO RS radi mogućnosti prijave na zdravstveno osiguranje.

Iako je kraj februara naglašavan kao krajnji rok za prijavu u evidenciju Fonda, ipak to ne znači kraj procesa i gubitak prava za one koji to još nisu učinili, te iz Fonda apeluju da niko ne treba da strahuje da će ostati bez osiguranja.

"Svi građani koji nisu uspjeli da se do kraja februara prijave za zdravstveno osiguranje mogu to uraditi i nakon tog perioda, odnosno mogu da dođu u nadležnu poslovnicu Fonda, te da se prijave. Radi se o procesu koji u kontinuitetu traje, što znači da će FZO RS građane koji donesu potrebnu dokumentaciju uredno prijavljivati na zdravstveno osiguranje", ukazala je za Darija Filipović Ostojić, portparol FZO RS.

Prema njenim riječima, na ulazu u Filijalu Fonda u Banjaluci nalazi se i obavještenje da borci, ratni vojni invalidi i svi ostali ne treba da dolaze u Fond, jer ih Ministarstvo rada i invalidsko-boračke zaštite RS prijavljuje na zdravstveno osiguranje, a o tome je i nadležno ministarstvo obavijestilo javnost.

"U šalter-sali u Banjaluci odvojeni su šalteri za normalne ovjere koje se ne tiču nezaposlenih, mada naši radnici ne vraćaju one koji žele da se prijave na zdravstveno osiguranje kad dođu i na taj šalter", ukazala je Filipović Ostojićeva.

Među građanima koji su čekali u dugim redovima bilo je i onih osiguranika koji su došli da ovjere svoje zdravstvene knjižice budući da je početak mjeseca.

Podsjećamo da je Fond preuzeo na sebe obavezu prijave više od 200.000 građana koji su po osnovu nezaposlenosti bili prijavljeni na zdravstveno osiguranje. Međutim, za razliku od ranije, kada su građani morali da odlaze prvo u Zavod za zapošljavanje s određenom dokumentacijom, pa u Fond da ovjere zdravstvenu knjižicu, sada je proces prijave na zdravstveno osiguranje na jednom mjestu.

Novih 17 osnova za ostvarivanje zdravstvenog osiguranja daju prednost djeci mlađoj od 15 godina, srednjoškolcima i redovnim studentima, trudnicama i oboljelim od teških bolesti. Osiguranici koji nemaju prihode veće od najniže plate u RS treba to da dokažu potvrdom Poreske uprave.


IZVOR: Vebsajt Nezavisne, Dajana Vujatović, 04.03.2020.

Izvod iz vijesti, Naslov: Redakcija