Zastava Srbije

NACRT ZAKONA O PORESKOM SISTEMU RS: Nacrtom zakona stvara se osnov za uspostavljanje Registra poreskih i neporeskih davanja Republike Srpske koji predstavlja skup svih davanja koja plaćaju poreski obveznici – fizička ili pravna lica

06.03.2017.


Nacrt Registra fiskalnih i parafiskalnih nameta, razmotren je na završnoj javnoj raspravi o Nacrtu zakona o poreskom sistemu Republike Srpske, koja je održana u Privrednoj komori RS 1. marta 2017. godine.

Nacrt zakona ima za cilj stvaranje pravila na osnovu kojih će uvođenje, mijenjanje ili ukidanje bilo kojeg poreskog ili neporeskog davanja u Republici Srpskoj biti u funkciji kreiranja optimalnog poreskog opterećenja svih poreskih obveznika Republike Srpske.

Njime se razrađuju ustavne norme o zakonitosti javnih prihoda, te oporezivanju prema ekonomskoj snazi poreskog obveznika. Predmetnim zakonom stvara se zakonski osnov za uspostavljanje Registra poreskih i neporeskih davanja Republike Srpske koji predstavlja skup svih davanja koja plaćaju poreski obveznici u Republici Srpskoj – fizička ili pravna lica.

Cilj uspostavljanja Registra poreskih i neporeskih davanja je jačanje transparentnosti uvođenja i naplate javnih prihoda, jačanje javne kontrole nad fiskalnim opterećenjem privrede i građana, te saradnja vlasti, građana i privrede u kreiranju povoljnijeg poslovnog ambijenta koji će doprinositi povećanju konkurentnosti domaće privrede i rastu životnog standarda stanovništva.

Javne rasprave o ovom propisu i Registru, prethodno su održane i u Trebinju, Istočnom Sarajevu, Bijeljini i Doboju.


IZVOR: Vebsajt Privredna komora Srpske, Vladimir Blagojević, 02.03.2017.

Naslov: Redakcija