Zastava Srbije

ZAKON O VANPARNIČNOM POSTUPKU: Notari ušli u pravosudni sistem. Od 1. februara 2017. godine ostavinski postupak u RS kraći i jeftiniji

06.03.2017.


Ostavinski postupak od 1. februara 2017. godine i u Republici Srpskoj višestruko je kraći i jeftiniji. Zakon o vanparničnom postupku ("Sl. glasnik RS", br. 36/2009 i 91/2016) koji se počeo primjenjivati, notare je uveo u pravosudni sistem, a građanima skratio čekanje.

Hiljade neriješenih predmeta koji su čekali svoj red na sudu, sada su prošlost. I građanima i sudovima novi Zakon olakšao je posao. Umjesto dosadašnjih pet sudija, u Banjaluci ovaj posao obavlja 14 notara. Mjeces dana primjene pokazuje dobre pomake, ali se o rezultatima još ne može govoriti.

- To je ipak dobra odluka zakonodavca da se ostavinski predmeti povjere notarima kao povjerenicima suda zbog brzine, lakoće pristupa i slobodnije komunikacije bilježnika ili notara sa strankama - smatra Slada Ivelić v.d. predsjednika Notarske komore Republike Srpske.

Da novi Zakon u Republici Srpskoj neće ostati samo slovo na papiru, potvrđuju i iskustva iz Federacije, gdje već dvije godine isključivo notari obavljaju ostavinske postupke.

- Moram priznati da su Ministarstva pravde i Federacije i Republike Srpske zaista vodila računa o građanima, pa su te tarife primjerene mogućnostima plaćanja i nisu velike - kaže Vesna Softić notar iz Sarajeva.

Za notare su određene i tarife, pa će ono što je nekada građane koštalo stotine maraka, sada biti i tri puta jeftinije. Pionir ove prakse u regionu bila je Hrvatska. Iako su kod njih tarife notara nešto više od cijene postupka na sudu, brzina kojom se sve obavi građanima je najvažnija.

- Mi provodimo te postupke kao povjerenici suda. Kad spis riješimo, vraćamo ga sudu. I zaista, vrlo je mali broj prigovora kroz 13 godina na naš rad, a i sudovi su zadovoljni našim radom - rekla je Јožica Matko Ruždjak, javna bilježnica iz Zagreba.

Notara po službenoj dužnosti određuje nadležni sud, a građani od svega samo profitiraju, jer postupak sada traje do 90 dana i ono najvažnije - košta manje.


IZVOR: Vebsajt eKapija, 05.03.2017.

Naslov: Redakcija