Zastava Srbije | Zastava Crne Gore
glavna-slika
Email Print

FEDERALNI ZAVOD ZA ZAPOŠLJAVANJE: Uvodi se novi sistem apliciranja za programe zapošljavanja. Poslodavci pozvani na registraciju

06.02.2020.


Federalni zavod za zapošljavanje od 2020. uvodi novi sistem apliciranja na programe sufinansiranja zapošljavanja. U sklopu novog sistema, svaki poslodavac se mora prethodno registrovati na veb portalu Federalnog zavoda za zapošljavanje. Ovo se odnosi kako na one poslodavce koji imaju namjeru sudjelovati u programima sufinansiranja zapošljavanja po prvi put tako i na one koji su već sudjelovali.

Poslodavci će se na veb portalu Federalnog zavoda za zapošljavanje mogu registrovati od 3. februara.

Isto predstavlja nužan preduvjet za sudjelovanje u programima sufinansiranja zapošljavanja, odnosno podnošenje prijave za učešće u istim. Na navedeni način, poslodavcima se olakšava i ubrzava sam postupak apliciranja za poticajna sredstva. Podatke koje poslovaci popune prilikom registracije neće morati ponovno unositi prilikom prijavljivanja na javni poziv.

Kako se registrovati?

Registracija se vrši putem veb portala Federalnog zavoda za zapošljavanje klikom na opciju "
Registracija" nakon čega se slijede upute, odnosno unose traženi podaci u odgovarajuća polja. Nakon unosa traženih podataka provjerava se validnost istih, nakon čega se poslodavci putem mejla obavještavaju da li je proces registracije uspješno završen.

Uspješno izvršena registracija je preduvjet za sudjelovanje u javnim pozivima za sufinansiranje zapošljavanja nezaposlenih osoba.

Nakon uspješno izvršene registracije, a po objavi Javnog poziva, poslodavac se putem korisničkog imena i lozinke, koje je sam odredio prilikom registracije, prijavljuje na veb portal Federalnog zavoda za zapošljavanje, a zatim klikom na meni "Projekti" pristupa dijelu gdje se omogućuje podnošenje prijave za učešće u programu sufinansiranja zapošljavanja.

Registracija je nužna i za korištenje drugih usluga poput posredovanja i objavljivanja oglasa. Naime, ukoliko poslodavci namjeravaju koristiti bilo koju od navedenih usluga, uključujući i sudjelovanje u programima sufinansiranja zapošljavanja, potrebno je da isti izvrše registraciju na veb portalu Federalnog zavoda za zapošljavanje.

Uputstvo za već registrovane poslodavce

Poslodavci koji su već registrovani potrebno je da izvrše reregistraciju. Reregistracija, odnosno provjera ispravnosti unesenih podataka vrši se prijavljivanjem na veb portal Federalnog zavoda za zapošljavanje koristeći postojeće korisničko ime i lozinku, prilikom čega će se od poslodavca tražiti ažuriranje i/ili dopuna određenih podataka.

Važna napomena

Poslodavci koji namjeravaju sudjelovati u programima sufinansiranja zapošljavanja, prilikom registracije, moraju unijeti glavni identifikacijski broj, kao i broj glavnog računa (ukoliko imaju više ID brojeva i računa, odnosno podružnica), jer će biti razmatrane samo prijave onih poslodavaca koji su aplicirali od i u ime sjedišta firme, a ne podružnica.


IZVOR: Vebsajt eKapija, 04.02.2020.

Naslov: Redakcija