Zastava Srbije | Zastava Crne Gore
glavna-slika
Email Print

PREDSTAVNIČKI DOM PARLAMENTARNE SKUPŠTINE BIH: Usvojene izmjene Krivičnog zakona BiH

06.02.2020.


Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine okončao je zasjedanje izjašnjavanjem o tačkama dnevnog reda o kojima je prethodno obavljena rasprava.

Poslanici su podržali nekoliko zakonskih rješenja u drugom krugu glasanja o kojima nije postignuta saglasnost unutar Kolegija.

Po hitnoj proceduri trebali su razmatrati Zakon kojim se reguliše smanjenje otpremnine funkcionerima sa 35.000 na 10.000 KM, ali prilikom glasanja nije bilo potrebne većine.

U pitanju su izmjene Zakona o finansiranju institucija, Zakona o patentu i Zakona o Sudskoj policiji Bosne i Hercegovini, sva tri su prijedlog Vijeća ministara i sva tri su usvojena u prvom čitanju.

Nije bilo dovoljno entitetske većine iz Republike Srpske za podršku izmjenama Zakona o prebivalištu i boravištu državljana BiH koje je predložio poslanik Demokratske fronte (DF) Zlatan Begić.

U drugom krugu glasanja usvojene su izmjene Krivičnog zakona BiH kojeg su predložili poslanici Saša Magazinović (SDP), Jasmin Emrić (A-SDA) i Šemsudin Mehmedović (SDA) po skraćenom postupku, a te izmjene trebaju osigurati efikasnije postupanje i procesuiranje djela terorizma u BiH kao i efikasniju međunarodno krivično-pravnu saradnju s drugim zemljama.

Poslanici su prihvatili negativno mišljenje nadležne komisije kada su u pitanju izmjene Zakona o putnim ispravama koje je predložio samostalni poslanik Damir Arnaut čime je zakon odbijen, dok je Ustavnopravnoj komisiji vraćen Prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Zakona o državnoj službi u bh. institucijama istog predlagača.

Podržan je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sistemu državne pomoći u prvom čitanju čiji je predlagač Vijeće ministara.

Poslanici su podržali godišnje izvještaje iz oblasti poljoprivrede, ishrane i ruralnog razvoja za 2017. i 2018. godinu te Izvještaj o pregledanom stanju finansijskog poslovanja političkih stranaka u 2016. i 2017. godini kao i Izvještaj Agencije za poštanski saobraćaj.

Kada je u pitanju Izvještaj o radu Ureda za razmatranje žalbi BiH on nije dobio potrebnu podršku poslanika kao ni Izvještaj o radu Upravnog odbora Izvozno-kreditne agencije BiH oba za 2018. godinu, ali su podršku dobili godišnji izvještaji Centralne banke BiH te je k znanju primljena Informacija o stanju javne zaduženosti.

Podršku nije dobio Prijedlog odluke o imenovanju članova Komisije za izbor i praćenje rada Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije, koja je bila sporna poslanicima jer je u njeno članstvo predložen Nikola Špirić (SNSD) iz Doma naroda, a koji je na crnoj listi Sjedinjenih Američkih Država zbog informacija o tome da je "uključen u javnu korupciju".

Data je saglasnost i na nekoliko međunarodnih ugovora, čime je okončana sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Po hitnoj proceduri trebali su razmatrati Zakon kojim se reguliše smanjenje otpremnine funkcionerima sa 35.000 na 10.000 KM, ali prilikom glasanja nije bilo potrebne većine.


IZVOR: Vebsajt BHRT, 04.02.2020.

Izvod iz vijesti, Naslov: Redakcija