Zastava Srbije | Zastava Crne Gore

REFORMA PRAVOSUĐA: Neophodno eliminisati politički uticaj na pravosuđe

06.02.2018.


Pravosuđe je pod političkim uticajem, a neophodno je procesuiranje ozbiljnih slučajeva korupcije i uspostavljanje vladavine prava i od spremnosti BiH da se pozabavi time zavisiće mišljenje Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU.

Ta poruka upućena je sa konferencije posvećene stanju u pravosuđu i borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, koju organizuje Visoki sudski i tužilački savjet (VSTS) BiH u saradnji sa EU i USAID-om.

Predsjednik VSTS-a Milan Tegeltija rekao da svi političari u BiH vrše pritisak na pravosuđe.

- Govore negativno o pravosuđu. Naravno da postoje opravdane kritike, ali ako želite da predstavite sistem da ne radi i ne funkcioniše, radite to da biste imali alibi i izgovor da mijenjate sistem kako biste ostvarili uticaj na njega - rekao je Tegeltija i dodao da niko ne brani pravosuđe od političara.

Šefica Odjela za BiH i Albaniju pri Generalnoj direkciji Evropske komisije za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Mikela Matuela rekla je da je vladavina prava u centru procesa pristupanja EU.

- Zato je velika uloga sudija i tužilaca u smislu njihove odgovornosti i rezultata koje treba da postignu- istakla je Matuela i pozdravila usvajanje akcionog plana za sprovođenje preporuka VSTS-a koje se tiču primjene odluka Ustavnog suda BiH i reforme pravosuđa, navodeći da će njihovo sprovođenje biti ključno za pristupanje EU.

Tegeltija je rekao da je cilj konferencije unapređenje pravosudnog sistema sa akcentom na borbu protiv korupcije i kriminala.

- Ko očekuje krupne promjene u kratkom periodu taj živi u zabludi jer se to ne može desiti brzo. BiH je konfliktno i duboko podijeljeno društvo u kojem je veoma teško napraviti bilo kakav napredak. Dajemo maksimum kako bismo sistem unaprijedili u skladu sa standardima EU. Osnovni teret uvijek će biti na tužiocima i sudijama i na nosiocima policijskih ovlašćenja - ukazao je Tegeltija.

Istakao je da potrebno više procesuiranih slučajeva kriminala i korupcije.

- To mora postati praksa, da se dešava kontinuirano i da se vidi da niko nije zaštićen. Pravosudne institucije moraju stvoriti alate za efikasniju borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala. Naše je da uspostavimo okvir za nezavisno djelovanje svih organa - rekao je Tegeltija.

Pol Horovic iz Ambasade SAD u BiH rekao je da građane najviše brinu korupcija, loša privreda i nedostatak radnih mjesta.

- To su zla koja drže BiH u mjestu ili je unazađuju - ukazao je Horovic i dodao da je bitno da u borbu protiv korupcije budu uključene i institucije i građani.Vebsajt Glas Srpske, Svjetlana Šurlan, 02.02.2018.


IZVOR: Vebsajt Glas Srpske, Svjetlana Šurlan, 02.02.2018.

Naslov: Redakcija


Radno vrijeme:


Ponedjeljak - petak

7:30 - 15:30


Kontaktirajte nas:


BANJA LUKA

+387 51 962 988
+387 51 962 989
+387 51 962 155


BIJELJINA

+387 64 4600-912
+387 64 4600-915


SARAJEVO

+387 33 873 770
+387 33 873 771
+387 33 873 772