Zastava Srbije

ZAKON O DJEČJOJ ZAŠTITI: Veći dodatak na djecu i naknada roditelju-njegovatelju u RS

06.01.2023.


Iznosi prava na dodatak na djecu u ovoj godini biće povećani za oko 20 odsto u odnosu na dasadašnji iznos, rekao je ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić.

Tačnije, dodatak na prvorođeno, drugorođeno i četvrtorođeno dijete, umjesto dosadašnjih 97,20 KM iznosiće 117 KM. Istovremeno, dodatak na trećerođeno dijete biće povećan sa dosadašnjih 140,40 KM na 169 KM, dok će dodatak za osjetljive kategorije djece poput djece sa smetnjama u razvoju i djece korisnika prava na dodatak za tuđu njegu i pomoć iznositi 208 KM, umjesto dosadašnjih 172,80 KM.

“To je rezultat nedavne Odluke Vlade Republike Srpske kojom je, u skladu sa Zakonom o dječjoj zaštiti, osnovica za utvrđivanje visine prava na dodatak na djecu i prava na naknadu roditelju-njegovatelju ili njegovatelju utvrđena u procentu od 100 odsto od najniže plate u Republici Srpskoj u 2022. godini i za 2023. godinu iznosi 650 KM. Po istom osnovu, iznos prava na naknadu roditelju-njegovatelju ili njegovatelju u ovoj godini biće povećan sa 540 KM na 650 KM", ističe ministar Šeranić.

Pravo na dodatak na djecu i pravo na naknadu roditelju-njegovatelju ili njegovatelju se, podsjećamo, isplaćuju posredstvom Javnog fonda za dječiju zaštitu, a za ova povećanja u budžetu Fonda planirano je dodatnih oko 10,4 miliona KM.

Podsjećamo da su od početka 2022. godine u primjeni Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o dječjoj zaštiti ("Sl. glasnik RS", br. 119/2021) kojima su uvedena nova i unapređena ranija prava iz dječije zaštite: po prvi put je uvedeno pravo na dodatak na djecu za prvorođeno dijete, značajno su povećani iznosi ostalih dodataka na djecu, naknada za opremu za novorođenče je udvostručena, a naknada za roditelja-njegovatelja je uvećana četiri puta, odnosno do iznosa najniže plate u Republici koja je tada iznosila 540 KM.

Ministar Šeranić navodi da su sve ove mjere dio opredjeljenja Vlade Republike Srpske i Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite da se pruži podrška djeci i porodicama, kao i da se poboljšava njihov materijalni položaj. 

Kako ističe, prava iz oblasti socijalne, porodične i dječije zaštite u Republici Srpskoj se konstantno unapređuju i proširuju.


IZVOR: Vebsajt Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS, 03.01.2023.

Naslov: Redakcija