Zastava Srbije

EBRD: Za poboljšanje energetske efiksnosti javnih zgrada u Srpskoj 6 miliona evra

06.01.2022.


Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i EU finansiraće sa šest miliona KM mjere energetske efikasnosti u 20 javnih zgrada u Republici Srpskoj, uključujući 16 škola i tri bolnice.

-Paket uključuje 4,5 miliona evra kredita EBRD-a i milion evra investicionog granta (bespovratna sredstva) EU - saopšteno je iz EBRD-a.

Osim toga, EU obezbjeđuje grant od 500.000 evra tehničke pomoći za realizaciju projekta.

Energetske mjere obuhvatiće termoizolaciju, nove prozore, poboljšane sisteme grijanja, ventilacije i hlađenja i energetski efikasnu rasvjetu.

Nakon što ova poboljšanja budu napravljena, biće imenovani energetski menadžeri koji će pratiti potrošnju energije i performanse svake zgrade.

Očekuje se da će poboljšanja smanjiti godišnje emisije ugljen dioksida za 90 odsto, potrošnju toplote za oko 80 odsto i potrošnju električne energije za 63 odsto u odnosu na trenutni nivo, navodi se u saopštenju.

Šef EBRD-a za BiH Manuela Nesl izjavila je da su u toj banci izuzetno srećni što je potpisan ovaj projekat, ne samo zato što je usmjeren na poboljšanje energetske efikasnosti u školama i bolnicama, već i zato što je ovo novi poslovni model koji podrazumijeva da zgrade same doprinose otplati kredita zahvaljujući ostvarenim uštedama usljed manje potrošnje energije.

Investicija će se realizovati uz podršku Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske.

U saopštenju se navodi da se očekuje da javne zgrade dijele najmanje 50 odsto uštede energije sa Fondom tokom trajanja kredita kako bi pomogli u otplati.

Ova vrsta transakcije Fonda za energetsku efikasnost prva je takve vrste, ne samo u Republici Srpskoj, već i u širem regionu zapadnog Balkana, dodaje se u saopštenju.

Sredstva EU obezbijeđena su iz Regionalnog programa energetske efikasnosti, koji podržavaju EBRD, EU, bilateralni donatori i zemlje korisnice koje sarađuju u okviru Investicionog okvira za zapadni Balkan.

EBRD i EU, takođe, podržavaju poboljšanje energetske efikasnosti u javnim zgradama Sarajeva. Projekat, koji uključuje renoviranje 40 javnih zgrada, već je u toku.

Od kada je počela sa radom u BiH 1996. godine, EBRD je uložila 2,7 milijardi evra u 193 projekta u zemlji, navedeno je u saopštenju.

Kompanija Paragraf Lex BA ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenijetih iz spoljnih sadržaja, odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vijesti" su namijenjene u svrhu opšteg informisanja.


IZVOR: Vebsajt Glas Srpske, 31.12.2021.

Naslov: Redakcija