Zastava Srbije

ZAKON O DOPUNI ZAKONA O ELEKTRIČNOJ ENERGIJI U FEDERACIJI BIH: Potpisan Ukaz o proglašenju dopunjenog Zakona

06.01.2022.


Predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Marinko Čavara potpisao je Ukaz o proglašenju Zakona o dopuni Zakona o električnoj energiji u Federaciji BiH, koji je pred Novu godinu usvojen u Federalnom parlamentu.

Time su se stekli uslovi za stupanje na snagu tog zakona dan po objavi u Službenim novinama, kako je njegovim tekstom definisano.

Zakonom je Federalna vlada ovlaštćena da ograniči rast cijena struje za privredu u Federaciji BiH u situacijama poremećaja na tržištu električne energije i rasta cijena većeg od 20 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Tokom prednovogodišnje zastupničke rasprave u Parlamentu o prijedlogu navedenog zakona, između ostalog je rečeno da s nastupajućom 2022. godinom, privrednicima prijeti opasnost od višestruko većih cijena struje, zbog čega treba izglasati taj zakon i ublažiti udar privredi, te spriječiti moguće posljedice kao što su dodatna poskupljenja artikala i otpuštanje radnika.

Kompanija Paragraf Lex BA ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenijetih iz spoljnih sadržaja, odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vijesti" su namijenjene u svrhu opšteg informisanja.


IZVOR: Vebsajt BHRT, 04.01.2022.

Naslov: Redakcija