Zastava Srbije | Zastava Crne Gore

KANCELARIJA ZA RAZMATRANJE ŽALBI BIH: Pravodobnost rješavanja žalbi u postupcima javnih nabavki nije uvijek osigurana. Dostupnost utvrđene sudske prakse osoblju koje rješava žalbe je ograničena, razmatranje i proučavanje sudske prakse između svih članova nije osigurana. Nivo transparentnosti relevantnih podataka iz žalbenih postupaka je niska

06.01.2020.


Kancelarija za reviziju institucija Bosne i Hercegovine je provela reviziju učinka na temu "Pravna zaštita u postupcima javnih nabavku pred Kancelarijom za razmatranje žalbi BiH".

Revizija je provedena s ciljem da se utvrdi da li Kancelarija za razmatranje žalbi BiH efikasno poduzima aktivnosti s ciljem poboljšanja kvaliteta pravne zaštite u postupcima javnih nabavki.

"Provedena studija revizije učinka je pokazala da Kancelarija nije iskoristila sve mogućnosti koje joj stoje na raspolaganju da bi osigurala kvalitetnu pravnu zaštitu u svim slučajevima rješavanja žalbi u postupcima javnih nabavki. Pravodobnost rješavanja žalbi u postupcima javnih nabavki nije uvijek osigurana. Procedure za ujednačavanje postupanja Kancelarije u donošenju odluka po žalbama nisu usvojene, što doprinosi donošenju neujednačenih odluka po istim ili sličnim žalbenim navodima između sjedišta i filijala Kancelarije za razmatranje žalbi. Dostupnost utvrđene sudske prakse osoblju koje rješava žalbe je ograničena, razmatranje i proučavanje sudske prakse između svih članova nije osigurana. Nivo transparentnosti relevantnih podataka iz žalbenih postupaka je niska", saopšteno je iz Kancelarije za reviziju.

Izvještaj revizije učinka sadrži preporuke upućene Kancelariji za razmatranje žalbi BiH, čija bi implementacija, prema mišljenju Kancelarije za reviziju, doprinijela poboljšanju kvaliteta pravne zaštite u postupcima javnih nabavki.


IZVOR: Vebsajt Nezavisne, 26.12.2019.

Naslov: Redakcija