Zastava Srbije

NACRT ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA POSEBNOM REŽIMU IZVRŠENJA KAZNE ZATVORA U RS: Detaljnije propisan način izvršenja kazne doživotnog zatvora i postupanje sa zatvorenicima osuđenim na ovu vrstu krivične sankcije

05.12.2023.


Vlada Republike Srpske utvrdila je Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona posebnom režimu izvršenja kazne zatvora.

Ovim zakonom uređuje se postupak raspoređivanja zatvorenika koji se nalaze na izvršenju kazne zatvora u Odjeljenje sa posebnim režimom izvršenja kazne zatvora, njegova organizacija, položaj zatvorenika, disciplinska i materijalna odgovornost zatvorenika, kao i postupanje prema zatvorenicima na izvršenju kazne doživotnog zatvora.

Osnovni razlog izmjena i dopuna ovog zakona je usklađivanje odredaba sa odredbama Krivičnog zakonika Republike Srpske ("Sl. glasnik RS", br. 64/2017, 104/2018 - odluka US, 15/2021, 89/2021 i 73/2023), i odredbama Zakona o izvršenju krivičnih i prekršajnih sankcija Republike Srpske ("Sl. glasnik RS", br. 63/2018 i 55/2023), te terminološko usklađivanje sa odredbama Porodičnog zakona ("Sl. glasnik RS", br. 17/2023).

Izmjenama i dopunama detaljnije je propisan način izvršenja kazne doživotnog zatvora i postupanje sa zatvorenicima osuđenim na ovu vrstu krivične sankcije, koja će se izvršavati u odjeljenjima posebnog režima izvršenja kazne zatvora.

Na ovaj način upotpunjen je pravni okvir za izvršenje kazne doživotnog zatvora i otklonjena je mogućnost postojanja pravnih praznina.

Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona posebnom režimu izvršenja kazne zatvora će, u narednom periodu, biti upućen u skupštinsku proceduru.


IZVOR: Vebsajt Ministarstvo pravde RS, 01.12.2023.

Naslov: Redakcija